Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Háromszéken nem okozott károkat az elmúlt hónapok időjárása

Háromszéken nem okozott károkat az elmúlt hónapok időjárása Gazdaság

Kozma Béla agrármérnök, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője a háromszéki termőföldek állapotáról szólva elmondta, a saját terepjárásaiból és tapasztalataiból, valamint az igazgatósághoz beérkező helyzetjelentésekből ítélve a háromszéki termőföldeken nem okoztak jelentősebb károkat az előző hónapok hőmérséklet-ingadozásai. Kivétel talán csak a repce, ahol a becslések szerint 15–20 százalékkal csökkenhetnek az idei hektárhozamok.

Hirdetés
Hirdetés

Összességében Kovászna megye termőföldjein jobbak a kilátások, mint némelyik dél-romániai megyében, ahol például február folyamán nagy gondokat okoztak a nappali-éjszakai hőmérséklet-ingadozások, sok helyen a szokásostól eltérő módon kellett fűteni az üvegházakat. Az igazgatóság vezetője rámutatott, az utóbbi időszakban tapasztalható felmelegedés nagyban segíti azokat a termelőket, akik esetleg lemaradtak valamilyen munkálattal.

„A háromszéki gyümölcsösök is jó állapotban mutatkoznak, otthon nekem is vannak gyümölcsfáim, és egyelőre nem tapasztaltam semmiféle olyan rendellenességet, amit időjárási tényezők okozhattak volna” – fogalmazott mondotta Kozma Béla, aki utalt arra is, a farmgazdálkodók számára országszerte aggodalmat kelt az ukrán-orosz háború elhúzódása, az ukrajnai helyzet ugyanis kihatással van a szomszéd országok mezőgazdaságára.

A szakértő kiemelte a tavalyi háromszéki burgonyatermesztési eredményeket, hasonlóan jó hektárhozamokban reménykednek idén is. Kovászna megyében tavaly több mezőgazdasági termény esetében is országos átlagok fölötti hektárhozamokat jegyzetek. Burgonyából például 2023-ban hektáronként 24.077 kg-nyi termést sikerült betakarítani, ami több mint négy tonnával haladja meg az előző évi átlagot, miközben az országos átlag 22 ezer kg-ot tett ki.

A Kézdiszéken hozzávetőleg 500 hektáron gazdálkodó Szőcs Szabolcs agrármérnök is megerősítette, egyelőre a szárazság nem veszélyezteti az idei termést, kérdés, hogy mennyi csapadék fog hullani az elkövetkező hónapokban, hiszen az lesz a meghatározó. A burgonyaültetéssel közel 90 százalékban már végeztek, ami főleg annak köszönhető, hogy a tavaszi mezei munkálatok tekintetében idén „két héttel előbb járunk” az előző években megszokotthoz képest.

Képünk illusztráció. 

Fotó: Veres Nándor

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük