Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Továbbra sincs tervezője a Háromszéken is áthaladó autópályának

Továbbra sincs tervezője a Háromszéken is áthaladó autópályának Gazdaság

Nyolc hónap sem volt elegendő a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaságnak (CNAIR), hogy kijelölje az A13-as autópálya Brassó és Bákó közötti szakaszának megvalósíthatósági tanulmányát befejező vállalkozást. A közútkezelő immár harmadszor halasztott az ügyben, a győztes pályázót ugyanis már 2023 októberében ki kellett volna hirdetni.

Hirdetés
Hirdetés

A Háromszéket átszelő autópálya megvalósíthatósági tanulmányának és műszaki tervének elkészítésére 2023 májusában három cég – a román Consitrans és Explan, illetve a török Mega Mühendislik – nyújtott be ajánlatot. A CNAIR akkor úgy becsülte, a győztes kijelölése legkésőbb az év októberéig megtörténik, a folyamat azonban megrekedt a pénzügyi kiértékelés szakaszában, az eredményhirdetést pedig immáron harmadszor tolták későbbi időpontra.

A vállalat ezúttal március 13-át jelölte meg az ajánlatok kiértékelésének határidejeként, ami az eredeti ütemtervhez képest már közel öthónapos csúszást jelent – írja az economedia.ro. Az Elektronikus Közbeszerzési Portálon (SEAP) elérhető információk alapján a pályázatot nem függesztették fel, a jelentkező cégek sem emeltek jogi kifogást, az ajánlatok műszaki kiértékelése pedig már 2023 augusztusában lezárult. 

A 164 kilométer hosszúságú autópálya megvalósíthatósági tanulmányának tervezési munkálatait 2023 márciusában harmadszor hirdették meg, miután az első, 2020-ban megkötött szerződést 2022 őszén a tervező kérésére felbontották, a 2022 novemberében kiiírt közbeszerzést pedig ajánlatok hiányában törölték.

A mostani pályázat 77 és 91 millió lej közötti összegre becsüli a költségeket, a szerződés időtartama pedig 125 hónap (több mint 10 év). Míg a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére 24 hónapot irányoztak elő, a CNAIR a szerződésbe belefoglalta a geotechnikai felügyeletet (36 hónap), illetve a tervezés és a kivitelezés fázisában történő technikai segítségnyújtást (60 hónap) is. Ezen túlmenően a CNAIR előírta, hogy a tervezőnek legalább 6 darab GPS-nyomkövetővel és élő közvetítésre alkalmas kamerával felszerelt fúróberendezéssel kell dolgoznia. A szerződés aláírását követően a tervezőnek 24 hónap áll majd rendelkezésére a dokumentumok elkészítésére.

Az A13-as autópálya tervezett nyomvonala 2022-ben felháborodást váltott ki a háromszéki Illyefalva és Aldoboly lakóiból, akik úgy vélték, a sztráda túl közel haladna el lakóházaikhoz, ugyanakkor elvágná őket termőföldjeik nagy részétől is. Az érintett településeken élők akkoriban tiltakozó felvonulással próbálták kiharcolni a nyomvonal megváltoztatását, ugyanakkor jogi lépéseket is kilátásba helyeztek a projektnek a tervezett formában történő megvalósítása ellen.

A tervek szerint a Brassó–Bákó sztráda Kovászna megyei szakasza 76 kilométer hosszú lesz, az Illyefalva községhez tartozó Aldobolynál lép be a megye területére, és Berecknél hagyja el azt.

Képünk illusztráció.

Fotó: Haáz Vince

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2024. február 26., 12:16
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Ezer évvel ezelőtt piramisokat építettek,utakat,templomokat,hatalmas szobrokat,és aztán majd meg jelentek a mérnökök! Autópálya az nincs meg egy szűk fel centi se,de már egy milliót el költöttek ügyvédekre és tanácsadásra