Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A Holdon is látszania kellett

A Holdon is látszania kellett Kovászna megye

Ha februárban egy hangos falugyűlésen tiltakoztak a legújabb A13-as autópálya-nyomvonal ellen az illyefalviak, aldobolyiak és vámoshídiak, szombaton más formában fejezték ki nemtetszésüket: „a Holdról is látható” forgalomlassító autós-mezőgépes konvojjal vonultak fel Sepsiszentgyörgytől Szászhermányig. Az öt kilométer hosszú menetben mintegy 250 jármű vett részt, a felvonulás rendbontás nélkül zajlott.

A tiltakozást ezúttal az Illyefalvi Szarvasmarhatartók Egyesülete és a Vámoshídi Állattartók Egyesülete szervezte. Szombaton 11 órakor már számos jármű sorakozott a Szentgyörgy végét jelző táblánál, de folyamatosan érkezett az erősítés traktorok, mezőgépek és személyautók képében. A város felé haladva a körforgalomnál tértek vissza, és rendőri felvezetéssel vonultak Szászhermányig, ott a brassói főúton (DN 11) levő körforgalomnál fordultak vissza, majd 15 óra után mindenki hazatért saját portájára. A szervezők becslése szerint a résztvevők 80%-a Illyefalva községből került ki, 20% Vámoshídról, és a konvojban fele-fele arányban vonultak autók és mezőgépek.

Hirdetés
Hirdetés

A legújabb autópálya-nyomvonal ellen, mely Vámoshídon át és Illyefalva közvetlen közelében haladna el, a vártnál jóval nagyobb az összefogás, és bár a Közúti Infrastruktúráért Felelős Országos Társaság (CNAIR) múlt héten azt közölte az illyefalvi önkormányzattal, hogy nem változtatható meg a nyomvonal, az ellenzőket összefogó helyi képviselők, Benkő Árpád Jenő tanácsos és Ilie Muscalu állatorvos nem adják fel. Elhatározásuk, hogy ha szükséges, bíróságra viszik ügyüket a legmagasabb szintig. Mint Benkő Árpád kifejtette, a felvonuláson sokan vettek részt olyanok is, akiknek nem érinti, szeli át földjét a tervezett autópálya, de ennél is nagyobb bajnak tartják azt, hogy közvetlenül a falu mellett halad el az út, így a falubelieknek sok porban-zajban lenne részük. Vámoshídon pedig házakat is le kell bontani.
A tiltakozók petíciót ezúttal nem nyújtottak be, erre jövő héten kerül sor, ugyanakkor az Európai Bizottságnál is iktatják majd – mondta Benkő.

Mint már többször megírtuk, a három falu közössége, illetve az illyefalvi helyi tanács azért van felháborodva, mert miután hallgatólagosan elfogadtak egy nyomvonalat, csak idén januárban derült ki számukra a megyetanácselnök közleményéből, hogy egy ötödik variánsra bólintottak rá – előzetes közmeghallgatás nélkül –, amely viszont felháborította az illyefalviakat. Átláthatóságot és igazságot akarnak, választ arra a kérdésre, ki és miért tervezte meg az elfogadhatatlan ötödik nyomvonalat, a CNAIR miért kért titoktartást a polgármestertől (ügyvédjük szerint törvénytelenül), mégis miért hivatkozik a megyei tanács széles körű meghallgatásra, de legfőképpen azt, hogy a falutól messzebb, keletre menjen a pálya.

A menetben ott volt a tiltakozók között Fodor Imre illyefalvi polgármester is, aki szerint a CNAIR válaszlevelében utalás van arra, hogy erről az útszakaszról egyeztettek a polgármesterekkel, de ez egy korábbi változatra igaz. Falusfelei szemére hányják, hogy nem tájékoztatta őket az új útvonalról, ő maga viszont a tőle kért titoktartással védekezik. Ő a megrendelőtől várna választ arra, miért változtatták meg a korábbi útvonalat, de elmondása szerint a legutóbbi változattal szemben is megfogalmazta ellenérveit tavaly júniusban.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások