Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Túlélte a balesetet a gólya, de már csak házikedvenc lehet belőle

Túlélte a balesetet a gólya, de már csak házikedvenc lehet belőle Kovászna megye

Vélhetően autó ütötte el azt a gólyát, melyet a napokban a Sepsiszentgyörgyről Előpatak felé vezető úton találtak véresen, törött szárnnyal. Annyiban mégis szerencséje volt a madárnak, sőt, a túlélést is annak köszönheti, hogy a Szemerja-Görgő Közbirtokosság elnökéhez került, aki pedig szakorvosi sürgősségi ellátáshoz juttatta. A jó szándékú emberek minden erőfeszítése ellenére a gólya többé nem fog repülni.

Hirdetés
Hirdetés

Az aszfalton fekve, súlyosan sérült, roncsolódott szárnnyal találtak rá a madárra, mely valószínűleg sok vért is veszített. Nem volt vesztegetnivaló idő, már éjjel állatorvoshoz kellett vinni, végül Bodor Timea vállalta, hogy ellátja. Sajnos, a két órás műtét közben a gólya szárnyának szilánkosra törött végét le kellett vágni, ez azt is jelenti, hogy repülni, elvándorolni már nem fog.

Fotó: Csákány László

A közbirtokossági elnök, Csákány László vállalta, hogy felépüléséig gondozza a gólyát – nem ő lenne az első ebben a helyzetben, varjú, uráli bagoly, szajkó, vércse is lábadozott a baromfiudvarban – de keresi a lehetőséget, hogy egy madármenhelyre juttassa a sérült madarat.

Ilyet, pontosabban rehabilitációs központot, a Milvus Madártani és Természetvédelmi Egyesület tart fent, de az adományokból fenntartott menhely befogadóképessége korlátozott és mint a menhely koordinátora, Sajnár György elmondta: olyan madarakat nem is fogadnak be, amelyeknek nincs esélye a felépülésre, nem lehet elengedni őket a rehabilitáció után. Viszont ha minden kötél szakad, maradhat szentgyörgyi pártfogójánál is a gólya, tudtuk meg.

Felvetődött az is, hogy vajon ezt a hímet hol, melyik fészekben hiányolja a tojó, de erre nem sikerült rájönni. Annak a helyszínnek a környékén, ahol a gólyát megtalálták, szemügyre vették a fészkeket, de mindegyikben megvolt a pár, így nem tudni, hova való a mentett példány, amely sajnos, már csak „gyalogosan” fog közlekedni. 

Fotó: Csákány László

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2024. április 11., 21:40
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Ott van a Prietenii Berzelor egyesület ők biztosan szívesen segítenek. Vagy akár egy állatkert ahol gondolom élhet a többi madár között