Felhívás!

Teljes sikertörténet

Bevált a város autókkal való zsúfoltságának és egyúttal a levegőszennyezésnek a csökkentésére kitalált, 2021 tavasza óta érvényes sepsiszentgyörgyi roncsprogram, bevezetése óta már kétszer kellett megnövelni az eredetileg erre szánt 1 millió lejes költségvetést – számolt be Antal Árpád polgármester múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az 1 millió lejből 333, több mint 10 éves, azaz legalább ennyi ideje a sepsiszentgyörgyi forgalomba beírt személyautót vontak ki a forgalomból a 3000 lejes ellenérték fejében, de a lakosság részéről ennél többre is igény volt: kétszer 300 ezer lejjel kellett megpótolni az eredeti összeget. Eddig 437 kérést nyújtottak be a helybeliek, 396-ot közülük jóvá is hagytak, 36-ot utasítottak vissza azért, mert nem feleltek meg a kiírásoknak (további feltétel volt a város részéről, hogy a tulajdonos is sepsiszentgyörgyi illetőségű legyen, ne írassa be az autót az országos roncsprogramba, vállalja, hogy a következő 3 évben nem vesz 5 évnél idősebb autót, illetve a leadott roncsnak is legyen meg minden főbb tartozéka – motor, váltó, karosszéria stb.).

A roncsautóprogramot az önkormányzat folytatni tervezi jövőre is, de a feltételek valamennyire változhatnak az országos roncsprogramtól függően: az unió ugyanis nagyon határozottan kéri az országtól, hogy a 15 évnél idősebb autókra többletadót szabjon ki. Antal javaslata szerint esetleg egy autóvásárlásra is használható zöldkártyát adhatnának annak, aki beszolgáltatja régi járgányát, de egyébként is újra kell gondolni a más típusú roncsautóprogramokat, a kormány most foglalkozik ezzel a kérdéssel. „Ha ez megtörténik – mondta a polgármester –, fiatalodni fog az autóállomány, kevésbé lesz környezetszennyező, és a növekedés üteme is lelassul.” 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.