Felhívás!

Az autó küldi a jelt

Háromszéken is előfordulnak már az olyan esetek, amikor az önműködő autósegélyhívó riasztására bevetésre indulnak a megyei életmentők. Legutóbb csütörtökön volt ilyenre példa, lapunk a baleset kapcsán érdeklődött idevágó részletekről.

Tolvaj Marius, a Kovászna megyei tűzoltóság szóvivője kérdéseinkre elmondta, hogy már megyénkben sem ritka eset, hogy közúti baleset során az újabb járművekbe beépített kütyük azonnal riasztják a 112-es sürgősségi hívószámot. Az már más kérdés, hogy a riasztást követően indokolt-e az életmentők jelenléte a helyszínen.

– Legutóbb csütörtökön délután fél egy körül Csernátonban történt olyan közúti baleset, amelynek következtében ilyen fajta riasztás futott be hozzánk. A helyszínre egy különleges – a roncsok alól az áldozatokat kivágó – egység sietett, illetve a rohammentők is jelen voltak, ám végül senki nem szorult segítségre, a balesetben résztvevő személyek elutasították a helyszíni kezelést, a kórházba szállítást. Ez gyakori az ilyenfajta – a légpárnák kihasadásával aktiválódó – riasztáskor, az áldozatok a legtöbbször nem igénylik a segítséget, nagyobb a riadalom, mint a baj – részletezte a szóvivő.

Rámutatott ugyanakkor, hogy az elmondottak tükrében mégis hasznos ez a fajta riasztás, hiszen esetenként, ha az áldozat nem tud telefonálni, életeket menthet az automatikus jelzés, de olyankor is hasznos, amikor tragédiával végződik egy-egy baleset (például este, az úttestről lesodródik, netán nehezen észrevehető helyre beborul egy járgány), ugyanis ilyenkor az illetékesekhez befutó pontos koordináták alapján könnyen, hatékonyan megtalálhatják a helyszínt. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.