Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Találmány-kiállítás a dohánygyárban

Találmány-kiállítás a dohánygyárban Kovászna megye

A Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület harmadik alkalommal emlékezik meg Sepsiszentgyörgyön a feltalálók napjáról, a volt dohánygyár pedig illő helyszínt biztosít a június 13-15. között megtekinthető kiállításnak. Egyfajta seregszemle is ez, hiszen a magyarság, számarányához képest nagyon sok feltalálót adott a világnak, de a megyeszékhely nemcsak ezért szokta kiemeltként kezelni ezt a jeles napot.

Mint azt Tóth-Birtan Csaba alpolgármester, az egyesület elnöke megnyitó beszédében elmondta, a szervezők szándéka megmutatni, vonzóvá tenni a fiatalok számára a kreativitás és innováció nyújtotta érvényesülési lehetőségeket, a kutatás-fejlesztés területeit, interaktivitás alkalmazásával húzván el az orruk előtt a mézesmadzagot. Hiszen a három teremben bemutatott, jórészt már az idősebbeknek is történelmet jelentő találmányok többsége működését hozzáértő és lelkes szakemberek magyarázzák el a látogatóknak.

Csáky Ernő és a kitüntetett rókavadászok: Szabó Árpád és Dénes Dezső

Az eddigi évekhez képest a szervezők új területek bemutatására is találtak megfelelő szakembereket és általuk tárgyi anyagot. Így a repülés és az orvosi műszerek körén keresztül is közelebb kerülhetünk a technika érdekfeszítő világához. Emellett a villamosság, távközlés, informatika, villamos távírás, fény- és hangrögzítés, alternatív energia, rádiózás, matematika, mechanikus és villamos játékok, űrkutatás képviselteti magát a magyar tudósok újításainak köszönhetően.

A feltalálók napjához kötődő kiállítás műsora évről évre gazdagabb. Most jelentős momentumát képezte a rendezvénynek három olyan személy kitüntetése, aki a sepsiszentgyörgyi rádiós tájékozódási iránymérés, más nevén a rókavadászat terén ért el kiemelkedő eredményeket. Dénes Dezső, Gajdó Éva és Szabó Árpád laudációját Csáky Ernő, a Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület szellemi atyja, gyűjteményének létrehozója mondta el, illetve az alpolgármester oklevelet adott át.

Dénes Dezső 88 évesen is aktív rádióamatőrnek számít. 1971-ben alakította meg az akkori rádióklubot, mely 1989-ben megszűnt. 2015-ben sikerült újraalakítani Puskás Tivadar néven, és annak égisze alatt is nemzetközi versenyeken vett részt.

Szabó Árpád ugyancsak sok dicsőséget szerzett a Puskás Tivadar Rádióklubnak, 2022-ben ezerfős mezőnyben ért el első helyezést a Japán Nemzetközi Nagydíjon. Gajdó Éva informatika-tanárnő két hobbinak hódol egyszerre, ugyanis a hegycsúcsokról ad le rádiójeleket. Ebben a friss sportágban már eddig is rendkívüli teljesítményt nyújtott, most világbajnoki ambíciókat dédelget.

Hirdetés
Hirdetés

A megnyitó zárásaképpen Ravasz András kovásznai egyetemi hallgató élő kapcsolásban mutatta be a nem látók könyvolvasását lehetővé tevő készülékét, mellyel Braille-írásra lehet fordítani egy hagyományos szöveget. Elhangzott, hogy bár korábban szó esett egy technikatörténeti és műszaki múzeum létrehozásáról a város által nemrég visszaszerzett dohánygyárban, ahol egy innovációt és kreativitást fejlesztő műhely is helyet kapna, ezt azonban az energetikai válság és az építőanyagok árának megugrása késlelteti, magyarázta Tóth-Birtan Csaba alpolgármester.

Címlapfotó: Ambrus Kálmán még dolgozott a régi mechanikus telexgéppel, de 1983-ban szabadalmaztatott egy általa feltalált elektromost is

Fotók: Bodor Tünde

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük