Hirdetés
Hirdetés

Tájékozott munkavállalók

Az előző évek tapasztalata alapján elmondható, hogy Háromszéken, télidőben megnő a munkabalesetek száma. Idén eddig összesen 3 tragédiával végződő baleset történt megyénkben, de még túl korai lezártnak tekinteni a statisztikákat – tudtuk meg Ördög Lajostól, a Kovászna Megyei Munkaügyi Felügyelőség vezetőjétől.

Hirdetés
Hirdetés

Ördög rámutatott, hogy az időváltozással, télen a csúszós környezettel megnő a munkabalesetek száma is, hiszen egyes alkalmazottak rutinszerűen, magabiztosan végzik munkájukat, nem figyelnek kellőképpen oda az alkalmazkodásra, nem számolnak a hirtelen megváltozott környezettel.

– Mindenféle időjárási változáskor érdemes jobban odafigyelni a munkahelyünkön, főképpen télen. Idén összesen 3 tragikus baleset történt, ezekből egy közúti balesetnél zárult le a kivizsgálás, ezt már munkabalesetnek nyilvánítottuk, a másik kettő esetében még zajlik, hiszen előfordulhat, hogy munkahelyen történt ugyan a tragédia, de betegség- patológiai okok miatt állt be a halál – részletezte a szakember, rámutatva, hogy az alkalmazók tragédiák esetében ritkán hárítanak, mutogatnak másokra felelősségvállalás helyett: ilyesmi esetleg akkor fordul elő, amikor egy fővállalkozó más-más alvállalkozókkal dolgozik, a baleset pedig ez utóbbiaknál történik.

Kérdéseinkre arra is fény derült, hogy megyénkben jegyeztek olyan tragédiákat is, amikor a munkás feketén dolgozott a munkatelepen, amikor elhunyt.
– Erről szakmai viták is vannak, hogy akkor ez most munkabalesetnek minősül-e, vagy sem, miért nem jár utána nyugdíj meg hasonlók… Megyénkben a munkavállalók sokkal jobban informáltak, illetve hozzánk is sokkal gyorsabban eljutnak az információk az esetleges törvénysértésekről. Új terület viszont a szürke-munka, ezt iparkodunk munkatörvényi háttérmódosítások segítségével felszámolni – avatott be Ördög. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük