Felhívás!

Jó gázszolgáltató kerestetik

A két román líceum kivételével minden sepsiszentgyörgyi középiskola, de egy általános iskola és óvoda is abba a helyzetbe került, hogy az energiakrízis közepén kell gázszolgáltatóval szerződést kötniük. Ez igen nagy falat számukra.

Sztakics Éva, a Székely Mikó Kollégium igazgatója lapunknak elmondta, gázszolgáltatójuk, a Hargaz nemrég jelezte, hogy megszűnik a licence, tehát a velük kötött szerződés is érvényét veszti. Az iskolának közbeszerzési eljárással új szolgáltatót kell keresnie, miközben a piaci gázárak nagyon képlékenyek, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy ha nyáron még 150 lej körüli összeget fizettek egy Mwh gázért, most 750-et. Addig is azonban megkötöttek egy rövid távú, kéthónapos szerződést az Electricával, amely a legjobb árajánlatot nyújtotta.

A kollégium vezetősége konzultáns szakcéghez fordult, hogy ezen a kiismerhetetlen piacon megtalálja nekik a legjobb szolgáltatót. Azonban több kolléga, más tanintézmények vezetői is jelezték, hogy számukra is gond az új szerződés, így a múlt héten leültek egy asztalhoz, és együtt konzultáltak a szakemberrel. A maga során majd mindenkinek egyéni közbeszerzési eljárást kell lebonyolítania, mind a szaktanácsadás igénybevétele végett, mind az új szolgáltató megtalálásáért, mivel az iskolák gázfogyasztása meghaladja az évi 135 ezer lejes küszöbértéket.

– Azt kértem, hogy az egy évre kötött új szerződésben az árak rugalmasan kövessék a piaci ingadozásokat, legyenek azok csökkenő vagy emelkedő tendenciájúak – mondta Sztakics Éva –, a közbeszerzési eljárás ugyanis hosszú procedúra, nem lehet túl gyakran megismételni. Ma még azonban senki sem tudja, mi lesz egy félév múlva a piaci helyzet. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.