Felhívás!

Szorosabb viszony kell

Az egy hónap múlva megalakulandó dél-tiroli kormány kezdeményezze a testvérrégiói kapcsolat felvételét Székelyfölddel – vetette fel Tamás Sándor. Kovászna megye tanácsának elnöke ezen óhaj közvetítésére Herbert Dorfmannt, a Dél-Tiroli Néppárt európai parlamenti képviselőjét kérte fel, aki pénteken látogatott Sepsiszentgyörgyre.

Tamás Sándor szerint ez „politikai és gazdasági okok miatt is fontos lenne”, hisz Dél-Tirol, amely hasonló nagyságú és hasonló etnikai összetételű, mintaként szolgálhatna Székelyföldnek.

– Dél-Tirol, a jó fél évszázada bevezetett területi autonómiájával megvalósította az etnikai békét és a gazdasági fellendülést. Mi sem szeretnénk mást: békében és jobban élni – mondta a megyetanácselnök.

Antal Árpád szerint szintén követendő példának tekinthetjük Dél-Tirolt.

– Az autonómia egyenlő a jóléttel. Az a régió és állam lesz sikeres, amelyik minden polgárára úgy tekint, hogy az hozzáadott értéket képvisel. A decentralizáció, az autonómia fejlődést hoz, hiszen Dél-Tirol Olaszország legszegényebb régiójából lett a leggazdagabb tartomány – mutatott rá a sepsiszentgyörgyi polgármester, aki szerint mi, egyenként is inspirálódhatunk a dél-tiroliaktól: nem siránkozni kell, hanem szervezkedni, dolgozni – hangsúlyozta Antal.

Herbert Dorfmann az autonómia gazdasági előnyeit mutatta be különös tekintettel a mezőgazdaságra, illetve a mezőgazdaság köré „építhető” egyéb területekre. Az agrármérnök végzettségű szakember Sógor Csaba és Winkler Gyula európai parlamenti képviselők meghívására érkezett Háromszékre. Herbert Dorfmann előadására és a kialakult vitára későbbi lapszámainkban visszatérünk.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.