Felhívás!

Százezer eurós adomány

A HS Timber Productions segítségével készül el a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi kórházban a PCR-tesztsor laboratórium, erről sajtótájékoztatón számolt be Tamás Sándor megyetanácselnök, András-Nagy Róbert kórházmenedzser, Vucic Zsigmond, a rétyi fűrészüzem projektmenedzsere és Adrian Radu igazgató.

A cég képviselői elmondták: szerződést kötöttek egy teljes PCR-laboratóriumra, amely a gyors diagnosztizálásban segít, a géppel pedig az eredmény 2–3 órán belül megérkezik, és 100 százalékos pontossággal dolgozik. A laboratóriumot – mely 100 ezer euróba kerül, és tesztelésre, valamint más biológiai minták levételére egyaránt alkalmas – három hét alatt felállítják, és működni is fog. Ugyanakkor az ország más városainak kórházait is segítik, a megvásárolt gépeket pedig adománynak adják, és az intézményeknek maradnak – mondták.

Az elmúlt hetekben is együttműködött a cég a kórházzal – mutatott rá a kórházmenedzser, aki kollégái kéréseire alapozva állította össze a szakmai részét a laborelvárásoknak. Az elkövetkezőkben is használni lehet a labort, nemcsak most, de jelenleg a legfontosabb az, hogy minél rövidebb időn belül minél több tesztet elvégezhessenek. Ez a felszerelés alkalmas lesz erre, így a COVID-19 fertőzéseket gyorsan azonosíthatják, és megkezdhetik a kezelést.

A szerződéssel kapcsolatban az igazgató elmondta: a személyzetet is tudják tesztelni, ami nagyon pozitív dolog, és a következőkben még inkább az lesz.

Tamás Sándor elmondta: a megyei tanács 1.258.000 lejt különített el arra, hogy 2000 gyorstesztet és 1000 PCR-gép használatára alkalmas tesztet tudjon megvásárolni a kórház. Ebbe az összegbe bennefoglaltatik az a 300 ezer lej is, amit az épületegyüttes átalakítására fordítanak, ahol a laboratórium működni fog. <

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.