Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Sertéspestis-aggályok

Sertéspestissel fertőzött vaddisznókat azonosítottak Beszterce, illetve Szilágy megyékben: a háromszéki illetékeseket is aggasztja a vadonban terjedő fertőzés – derült ki lapunk érdeklődésére.

Dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvos kérdéseinkre elmondta, hogy Háromszéken idén még nem jegyeztek komolyabb gondokat sertéspestis terén, gyanús eseteket sem jeleztek eddig a gazdák, viszont aggasztó, hogy Szilágy, illetve Beszterce megyékben fertőzött vaddisznókra akadtak a hatóságok, valamint, hogy újabb gócpontok jelentek meg.

Hirdetés
Hirdetés

– Ebben a periódusban zajlanak a vadászatok, azok a fertőzött álla­tok, amelyeket nem lőnek le a megyehatárok környékén, átszaladnak más megyékbe, és magukkal viszik a pestist. Az egyedüli védekezés a vadászat. Vannak olyan megyék, ahol január még el sem telt, máris 500 egyedet kilőttek, illetve tavaly 3 ezer vaddisznót lőttek ki – persze ez a vaddisznó-populáció méretétől is függ –, míg Háromszéken körülbelül 2 ezer vaddisznót kellett volna kilőni a téli időszakban, ám még az ezret sem értük el – részletezte.

A szakember kifejtette, nemrég az országos hatóság elrendelte, hogy „nyáron tilos lesz a disznók esztenákra, legelőkre való kivitele”..

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.