Hirdetés
Hirdetés

Röviden

Sokan vannak kórházban

A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház vezetője, András-Nagy Róbert heti sajtóértekezleten ismertette a koronavírussal kapcsolatos adatokat a megyében. Jelenleg a kórházakban 166 koronavírusos beteget ápolnak, 55-en Kovásznán, 21-en Kézdivásárhelyen és 12-en Baróton vannak befektetve, közülük ketten kaptak oltást. A megyei kórházban 78 koronavírusos beteg van, a páciensek közül 9 személy kapott oltást. Két gyanús esetnél várják a teszteredményt. A fertőző és tüdőgyógyászat osztályon 75 személy van, illetve a gyerekosztályon is kezelnek egy háromnapos újszülöttet, aki édesanyjával együtt fekszik bent, mindketten fertőzöttek. A sebészeten egy eset van. Az intenzív osztályon 12 páciens van, mind kritikus állapotban, és három intubálva. A koronavírusos betegek nagy százaléka súlyos állapotban vannak, mindenki oxigénpótlásra szorul, nem csak azok, akik az intenzíven fekszenek, mutatott rá az igazgató. András-Nagy Róbert elmondta: múlt hét óta 34 személy mehetett haza a koronavírussal kezeltek közül, de sajnos 20 haláleset is történt, 10 nő és 10 férfi hunyt el, mindannyian társbetegségekben is szenvedtek, életkoruk 43 és 93 év között volt. Ugyanakkor, most először hunyt el olyan személy, aki megkapta a koronavírus elleni oltást.

Az alkalmazottak fele nincs beoltva

A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban az alkalmazottak száma 878, ebből az immunizált, azaz oltott és az elmúlt 6 hónapban betegségen átesett, de nem beoltott személyek száma 457, tehát 52 százalékos a védettségi szint. Az egészségügyi intézményben eddig 426 személyt oltottak be, az alkalmazottak 48,52 százalékát. Az orvosok mintegy 76,52 százaléka van beoltva, az asszisztensek 45,79 százaléka, a kisegítő személyzet 39,65 százaléka, más, betegekkel érintkező személyzet 43,59 százaléka, míg az adminisztratív osztályon dolgozók 45,10 százaléka kapott oltást.

Szállodai adót vezetnek be

A korábbi évekhez hasonlóan a jövő évi ingatlanadó a törvény által megengedett legalacsonyabb szinten marad Szentgyörgyön. Például egy kétszobás sepsiszentgyörgyi lakás esetében a jövő évben fizetendő adó, annak függvényében, hogy a város melyik körzetében található, 114 lej és 129 lej között lesz. Ehhez képest az adótörvény által megengedett maximális határ 279 és 319 lej között van ugyanezen lakás esetében. Ez lakásonként évi 165 és 190 lej közötti megtakarítást jelent. A 100 négyzetméteres magánházak esetében például a sepsiszentgyörgyi adó és a törvény által megengedett maximális adó közötti különbség még nagyobb. A helyi adó 167 és 191 lej között van, míg a törvény által megengedett maximális összeg 416 és 475 lej között lenne évente (250 lejjel több, mint jelenleg Sepsiszentgyörgyön). Ugyanakkor turistákra kivetett szállodai adót vezetnek be, amelyekről a polgármesteri hivatal megállapodott a szállodatulajdonosokkal. Ennek értelmében a szállásdíj 2 lej lesz éjszakánként minden 14 év feletti turista számára, melyet a szállodai szolgáltatások árával együtt kell majd fizetni. A turisztikai adóból befolyó összeget a helyi költségvetésből származó forrásokkal egészítik ki, és a teljes összeget a szállodatulajdonosok döntésének megfelelően a város turisztikai népszerűsítésére fordítják.

Jól áll a közegészségügy

A közegészségügyi igazgatóságok a kórház mellett a legfontosabb intézmények, ami a járvány leküzdésének segítését illeti, munkatársaik már tavaly év végétől időpontot foglalhattak oltásra. Az alkalmazottak közül nagyon sokan megkapták már a harmadik adag vakcinát is, az átoltottság országos szinten magas. Közzétették a megyei közegészségügyi hatóságok személyzetének átoltottsági arányát országos szinten. Az egészségügyi minisztérium statisztikája szerint Ilfov megyében a legmagasabb az átoltottsági arány (99%), de Székelyföldről Hargita megyében is 93% ez az arány. Kovászna megye a középmezőnyben található 80 százalékos átoltottsággal, a főváros és másik 11 megye mellett. A legalacsonyabb mutató Neamț megyében van, ahol 65 százalék ez az arány a közegészségügyi dolgozók körében. Országos szinten a 42 megyéből 14-ben alacsonyabb az alkalmazottak oltottsága 75 százaléknál, de itt sem alacsonyabb, mint 65 százalék.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. november 11., 7:19
    ÉRTÉKELÉS: -5

    sokal tobben otthon varjak a tesztek eredmenyet betegen hetekig mert az utazni vagyok az elsoka negativ tesztek miatt,,,,hat ez van ugye,,,,,