Hirdetés
Hirdetés

Pénz tanintézményeknek

Öt megyeszékhelyi iskola kap egyenként legtöbb 200 ezer eurós támogatást egy országos program keretében, amelyet a tanügyminisztérium kezdeményezett az iskolaelhagyás jelenségének megfékezése érdekében.

Az Őrkő negyedi Néri Szent Fülöp Általános Iskola, a Csíki negyedi Gödri Ferenc-iskola, az Ady Endre-iskola szépmezői tagozata, továbbá a Nicolae Colan- és a Plugor Sándor-középiskolák vesznek részt a programban, ezekben az intézményekben összesen 748 elemi és felső tagozatos diák tanul.

Hirdetés
Hirdetés

Országos szinten mintegy 2500 iskolát válogattak be a támogatásban részesülők közé, azokat, amelyekben közepes vagy magas annak az esélye, hogy egyes diákok abbahagyják tanulmányaikat, és kimaradjanak az oktatásból. A támogatás maximális értéke 200.000 euró, a diáklétszám függvényében, illetve hogy működési helye szerint milyen mértékben számít hátrányos helyzetben levőnek az intézmény. A program lefutási ideje 3 év.

A tervek szerint március végéig a 2500-ból 750 iskola meg is kapja a finanszírozást, a pénzt felkészítőkre, délutáni iskolára, a roma közösségekben tanácsadók, mediátorok biztosítására, pályaválasztási tanács­adásra, szülők számára szervezett kurzusokra lehet fordítani, továbbá a sajátos nevelési igényű tanulók, a sérülékeny kategóriákba tartozók felzárkóztatására. Lehetőséget ad továbbá sport- és informatikai felszerelés, internetelőfizetés, segédanyagok stb. beszerzésére, amelyek segíthetnek abban, hogy a diákok ne hagyjanak fel az iskolalátogatással.

Kovászna megyében összesen 47 iskola felel meg a program követelményeinek, ezekben 5.861 diák tanul. Az intézmények közül 28 esetében kiemelten, 19-nél pedig közepesen indokolt a programban való részvétel, az előbbi kategóriából 21 működik vidéken, utóbbiból 15.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük