Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Ötven gólya az egyetemen

Ötven gólya az egyetemen Kovászna megye

Szeptember 16-án, pénteken formálisan is megnyitották a 2022/2023-as tanévet a Sapientia EMTE sepsiszentgyörgyi központjában. Ez közel 150 hallgatónak, köztük 50 elsőévesnek jelenti a tanulmányi időszak kezdetét.

Hirdetés
Hirdetés

A megnyitó ünnepségre Tonk Márton, a Sapientia rektora, Lengyel Péter, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) dékánja, Fedeles Tamás, a PTE rektorhelyettese, Domokos József, a marosvásárhelyi kar dékánja, valamint Nyárádi Imre István, a tanulmányi központ vezetőjének jelenlétében került sor, Sepsiszentgyörgy önkormányzatát Vargha Fruzsina alpolgármester képviselte.

Az idei felvételin 14 agrármérnök, 22 erdőmérnök, illetve a képzőművészeti szakon 10 festészet és 4 szobrászat szakos hallgató bizonyult sikeresnek (bár jobb eredményeket reméltek tőlük – je-gyezte meg zárójelben Nyárádi), velük együtt szűk 150 diák tanul a Sapientia, illetve a PTE által működtetett szakokon. Noha a megnyitóra pénteken került sor, a hallgatók számára már 12-én megkezdődött a tanév a regisztrációs héttel.

Az elmúlt pár napban az egyetem is lezárta a felvételivel járó adminisztrációs folyamatokat, a diákok megkötötték a teljes ciklusra, illetve a félévre szóló tanulmányi szerződésüket, bemutatták nekik az egyetemi struktúrát, a tanulmányi központot, megismerték a belső szabályzatot is. A tulajdonképpeni képzés mától indul az egyetemen.

Érdeklődésünkre a tanulmányi központ vezetője elmondta, a tanévben lesz ugyan egy kéthetes online oktatásos periódus, de ez nem fog a minőség rovására menni, ugyanis csak az elméleti órákra kerül sor ebben a kéthetes decemberi időszakban, addig pedig megtartják a félév gyakorlati foglalkozásait, és januárban a vizsgáztatás újra személyes jelenléttel zajlik.

Az oktatásszervezésben hasznosítják a pandémia alatt szerzett tapasztalatokat, azonban mindenképpen szükség van bizonyos fokú spórolásra, racionális költekezésre, mondta Nyárádi Imre István, mert az energiára fordított költségek megduplázódtak az elmúlt időszakban: az áramszolgáltatóval kötött, három hónaponként megújítandó szerződés alapján az augusztusi összeg kétszeresét fizetik novemberben, illetve a marosvásárhelyi karon (amelyhez a szentgyörgyi tanulmányi központ is tartozik) egy hónapban fizettek annyit, mint tavaly egész télen.

A tanulmányi központ hosszabb távon ismét bővül egy szakkal, jövőre 25 helyet hirdetnek meg sport- és edzőszakra Szentgyörgyön, és csak azért nem idén, mert a felsőoktatás minőségét ellenőrző hatóság (ARACIS) későn bocsátotta ki az engedélyt, így már nem lehetett őszi felvételit szervezni. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. szeptember 20., 1:56
    ÉRTÉKELÉS: 6

    nem tudom elkepzelni hogy hova tud ennyi agraros elhelyezkedni leven hogy az agrarszektor evtizedek ota a csodben haldoklik van csak a tamogatasok eltetik. evente futnak ki friss vegzosok. lassuk be nem ilyen szakot kellene fentartsanak talan nem is az a celjuk hogy a kornyekunk fejlodjon csak olyan szakra kepezik ki a fiatalokat amibol a padbol kikerulve ehenhalnak mert itthon nem lehet megelni belole. ev elejen kezdeskor minden egyetemen a legnagyobbak a beiskolazasi szamok de menetkozben sokan kimaradnak mert rajonnek hogy nem eletkepes a szak. remeljuk mihamarabb sikerul a helyes szakot kivalasztaniuk es atmenniuk amely elvegzese utan nem kulfoldon kell a megelhetesuket keresniuk