Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Kitörés a biopiactérre

Az ASIMCOV Kovászna Megye Tanácsával közösen indította útjára a Biogazdaság intelligens fejlesztési képességének erősítése Kovászna megyében című programot. A pályázattal kapcsolatban a megyei tanácsnál találkoztak a háromszéki önkormányzatok, civil és ifjúsági szervezetek, intézmények képviselői szeptember 15-én.

Hirdetés
Hirdetés

„Kovászna megyében már vannak jó példák arra vonatkozóan, hogy miként lehet a lebomlandó, organikus hulladékból modern technológiával természetbarát termékeket előállítani” – hangsúlyozta a program bemutatása kapcsán Mátyus Enikő, a Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetségének (ASIMCOV) projektmenedzsere.

Országos, gyakorlati jó példaként említette az energetikailag szinte független Gelencét, ahol egy uniós pályázat révén, németországi és ausztriai modellek alapján közel öt év alatt biomassza-alapú fűtésrendszert vezettek be a közintézmények 90 százalékába. Az illyefalvi Meotis tejfeldolgozó az egyetlen az országban, amely tejsavóból energiaitalt készít, a barátosi Bartók Erzsébet szövőműhelyében kibontott gyapjúpulóverekből sző szőnyegeket alkalmazottjaival.

A sort a sepsiszentgyörgyi Wieb toys erősíti, amely kukoricahulladékból gyárt 3D nyomtatóval játékokat. A projektmenedzser hozzátette: Kovászna megye már felkerült a nemzetközi biopiactérre biogazdaság alapú vállalkozásaival, ezt szeretnék bővíteni.

A 400 ezer lej értékű, 2023 júniusáig tartó projekt keretében a jó példák és kezdeményezések tükrében megyei szintű stratégiát dolgoznak ki. A hosszú távú cél az önfenntartó települések létrehozása, helyi termékek értékesítésével, munkahelyteremtéssel. Munkacsoportot hoznak létre minden Kovászna megyei településen, képzéseket szerveznek, elsősorban a fiatalokat szólítják meg önkormányzatok, civil szervezetek, mezőgazdasági referensek bevonásával. <<

(KMT-sajtóiroda)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.