Felhívás!

„Nem tűrhetjük tovább!”

„Nem tűrhetjük tovább!” Kovászna megye

Május 12-én, csütörtökön sajtótájékoztatót tartott Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő. Ennek témái egy rá kirótt büntetés, Sepsiszentgyörgy zászlójának és a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum működési engedélyének az érvénytelenítése, valamint a székely himnusz erdélyi magyar jégkorongozók általi eléneklése miatt gyűrűző újabb magyarellenes hangulatkeltés voltak.

„Romániában tovább folytatódnak a kommunista időket idéző antidemokratikus intézkedések, ezért a mai sajtótájékoztató címének akár Az úgynevezett modellértékű Románia címet is lehetne adni” – vezette be mondandóját a politikus. Állítása alátámasztásaként felidézte, hogy a Beke István és Szőcs Zoltán tavalyi feltételes szabadlábra helyezése kapcsán, a Kézdivásárhely központjába általa összehívott és meghirdetett sajtótájékoztató megtartását (2021. 07. 20) a csendőrség szabálysértésnek minősítette, és figyelmeztetésben részesítette. Indoklásuk szerint azért, mert az esemény nem volt bejelentve. Igazságtalannak tartván az intézkedést, jogorvoslatért folyamodott a kézdivásárhelyi bírósághoz. A nemrégiben kiközölt alapfokú ítélet olvastán azonban kiderült, hogy a kérését megalapozatlannak találták, és elutasították. Álláspontjuk szerint ugyanis a résztvevők magas száma okán Kulcsár sajtótájékoztatója rendezvénynek minősült, amit törvény szerint be kellett volna jelenteni, és ezt a szervező elmulasztotta. A büntetés tehát érvényben maradt, amit az érintett nem tud elfogadni, és megfellebbezett, mert fenntartja, hogy ő nem rendezvényt szervezett, hanem sajtótájékoztatót hívott össze. Ráadásul a helyszínen senki sem szólította fel, hogy ne fogjon neki, vagy hagyja abba. Ugyanakkor a jelenlévők számát sem láthatta előre, de nem is létezik olyan előírás, amely ezt korlátozná.
A közelmúlt erdélyi magyarokat ért sérelmei közé sorolta továbbá a Sepsiszentgyörgy zászlóját jóváhagyó kormányhatározat érvénytelenítését, illetve a marosvásárhelyi katolikus líceum működését lehetővé tevő miniszteri rendelet hatályon kívül helyezését is. Hiszen az elrendelésük mondvacsinált kifogásokon alapul, ráadásul szembemegy helyi közösségek akaratával és érdekével. A minket ért nemtelen támadások, a román jégkorong válogatott magyar nemzetiségű tagjai által Ljubljanában elénekelt székely himnusz kapcsán folytatódtak. Mindezeket Kulcsár az igazságszolgáltatás köpenye mögé bújó árnyékhatalom, erdélyi magyarok ellen irányuló megfélemlítési kísérletének és jogtiprásának minősítette, ami egy demokratikus államban megengedhetetlen és elfogadhatatlan.

„Éppen ezért nem lehet, és nem szabad szó nélkül hagyni. Nem tűrhetjük tovább a himnuszaink, a jelképeink, az anyanyelvünk meggyalázását. Ennek véget vetni viszont csak példátlan összefogással, közös cselekvéssel és kemény kiállással lehet. Összehangolt lépések megtételével itthon, Bukarestben, Brüsszelben és Strasbourgban egyaránt, beleértve akár az utcára vonulást is” – hangsúlyozta a hon-atya.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások