Felhívás!

Hat balesetet vizsgálnak

Tavalyhoz képest megugrott a kivizsgálások alatt álló, munkahelyen történt balesetek száma. Ezek, a kivizsgálások lezárásáig nem minősülnek munkabalesetnek, tudtuk meg Ördög Lajostól, a Kovászna Megyei Munkaügyi Felügyelőség vezetőjétől, aki arra is rámutatott, hogy idén több haláleset kapcsán nyitottak dossziét.

– Az, hogy megugrott a vizsgált, munkahelyen történt balesetek, halálesetek száma, nem föltétlenül jelenti, hogy a statisztikákban is több lesz ezek száma, hiszen még tart a nyomozás. Tavaly végül 2 halálos baleset minősült munkabalesetnek. Idén máris 6 kivizsgálást indítottunk, illetve 1 bizonyított halálos munkabalesetet jegyzünk. Ezekkel a számadatokkal az országos statisztikák végén helyezkedik el Háromszék – részletezte Ördög. Rámutatott, hogy az utóbbi időben megugrott a betegségek miatti munkahelyi tragédiák száma a megyében. – Európa-szinten zajlik egy kampány, amelynek célja felmérni a munkahelyi stressz hatását: ez véleményem szerint akár összefüggésbe is hozható ezekkel az esetekkel.
Megtudtuk, hogy a legtöbb munkabalesetet mifelénk a kereskedelemben jegyezték, de az alkalmazottak munkahelye és otthona közötti útszakaszon is számos incidens történik.

Ördög elmondása szerint, ha a kisebb cégekre (például egy vidéki kisboltra) ez nem is száz százalékban jellemző, de a nagyobb, multinacionális cégeknél egyre inkább elterjedt a munkabalesetek megelőzésére szolgáló kiképzések helyes, lelkiismeretes elvégzése.

– Például egyes cementgyáraknál annyira komolyan veszik a kiképzést, hogy abban az esetben, ha a külföldi nagyvállalatnál baleset történik, akkor az itteni sem kap prémiumot – összegezett.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.