Felhívás!

Nem orvosolja a pénz a medvegondot

Nem orvosolja a pénz a medvegondot Kovászna megye

Augusztus 13-án tette közzé a környezetvédelmi minisztérium azokat a tarifákat, amelyeket a medve által okozott vészhelyzetben való közbelépésért törlesztenek az önkormányzatoknak. Közelebb vitt-e ez a lépés a reális és hatékony megoldáshoz, kérdeztük Benedek Barnát, a Pro Silva vadásztársaság vezetőjét.

A Hivatalos Közlönyben augusztus 13-án megjelent rendelet szerint a medve elijesztéséért 400 lejt, elaltatásáért 700 lejt, elszállításáért 100 kilométerenként 300 lejt fizetnek azoknak az önkormányzatoknak, amelyek a maguk során szerződést kötöttek a vadgazdálkodókkal, állatorvosokkal azért, hogy szükség esetén közbelépjenek. Nincs nagy lelkesedés a vadászegyesületek részéről – kommentálta Benedek Barna az intézkedést, ám válaszaiból kiderült, hogy mire elég vagy nem ez a pénz, az másodrendű probléma, ennél súlyosabb gondok is akadnak.

– Mi vadgazdálkodók vagyunk, nem kóborkutya-, kóbormedve-hajkurászók. Ez a vadgazdálkodáson nem segít, a vadállomány marad, a probléma marad. Majd meglátjuk, a procedúra hogyan fog működni, mert papírra leírni könnyű, de kivitelezni nehéz – mondta.

Nagy kérdésként merül fel például a vadgazdálkodóban, hogy melyik polgármester fog szükség esetén kétszer-háromszor felkelni, hogy elemezze a vészhelyzet súlyosságát, azaz elkergetni, áthelyezni vagy kilőni kell-e a medvét. Az állat elaltatatása sem egyszerű 15-20 méterről altatólövedékkel, ez csak akkor lehetséges, ha viszonylag nyugodt, vagy el van törve a gerince, esetleg hurokban van, de egy udvarban, istállóban rohangáló vadat életveszélyes így megközelíteni. Ha szembefordul az emberrel, és hirtelen rátámad, ott már nincs idő kérdezősködni, mi a teendő, lőni kell.

Alapvető akadálya a hatékony közbelépésnek, hogy a miniszteri rendelet összeütközésbe kerül több törvénnyel, például a fegyvertartást szabályozóval vagy a vadászati törvénnyel, különösen a belterületen való lövöldözést illetően. Ezt a parlamentnek kellene orvosolni, addig az éles fegyvert használó vadász felelősségre vonható, büntethető egy specifikus törvény által – mondta Benedek Barna. Főképpen azt nehezményezi, hogy amit egy felszerelt, militarizált szervezet, a csendőrség, illetve a SUAS évek óta nem tudott megoldani – az emberek biztonságának a szavatolását, ami alkotmányos jog –, a vadászegyesületeknek, mint civil szervezeteknek kell megoldaniuk. A csendőröknek eddig is volt fegyverhasználati joguk, de ők elegánsan megkerülték ennek használatát, holott hatósági beavatkozásként erre jogcímük lett volna, hangsúlyozta.

Amíg nem tisztázódik a helyzet, a vadászok sem fognak fegyvert medvére, helyezkedtek közös álláspontra a háromszékiek, inkább megpróbálják elhajtani a nagyvadat. Bár bekerült a rendeletbe, hogy ehhez már lehet gumilövedékes fegyvert is használni, azt használni is a csendőrség illetékessége (rendfenntartás céljából), az ahhoz szükséges simacsövű fegyver is az ő felszereltségükbe tartozik. Ha mégis visszaszorítják a medvéket az erdőkbe, visszaüthet a dolog, mert egy hajtóvadászat alkalmával a puskaropogástól már félelemre kondicionált medve menekülés közben akár egy hajtót, vadászt is megtámadhat – mutatott rá a vadgazda-mérnök.

Mindezek ellenére a legnagyobb gond mégis az, hogy a miniszter nyilatkozata szerint „a medve nem lesz megújuló természeti forrásként kezelve”. Magyarra lefordítva: nem lesz vadászható később sem, annak ellenére, hogy az állomány folyamatosan szaporodik.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2021. augusztus 23., 16:48
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Magyarul vadászat kell. Mert az ember elsősorban vadászik. A trófea vadászat szóősszetétel olyan mint ha azt mondanánk: a böfögés ebédje… De enni kell és szabad, nemde? Mert egyszer vadászik az ember, aztán, ha emlékeit trófea formájában kikészíti, a maga örömére, lelki üdvére, az a maga dolga-baja. Ha már vadászni lehet, és kell (jelen esetben az állományszabályozás miatt is) akkor nem mindegy, hogy emléktárgy is lesz belőle?
   Milyen gyönyörűen meg tudjuk szokni az agymosott szövegeket. Mert nem kell gondolkodni, csak úgy zúdul fel a torkokból a sok emésztetlen szó, mint a megsavanyodott ebéd. Trófea vadászat- böfögés ebédje. Új Kazynczy jelöltek…

   • User
    Dátum: 2021. augusztus 23., 22:04
    ÉRTÉKELÉS: 2

    A trófea vadászat az, amit azért csinálnak, mert élvezet nekik lelőni az állatot és ebből sok pénz jön be. Az eredeti vadaszat az élelemszerzésről szólt, a mai a szórakozásról. Erre Európábannincs szükség,étel van bőven. Mihelyt nincs pénz meg buli benne már nem is érdekli őket.