Hirdetés
Hirdetés

Nem jobb, mint a semmi?

Nem jobb, mint a semmi? Kovászna megye

Befejezte a tanfelügyelőség az Iskola otthon program keretében a kormány által biztosított közel négyezer tablet kiosztását. Az online oktatáshoz való jobb hozzáférést célzó, a rászorulóknak használatra kölcsönadott táblagépek igencsak foglalkoztatják a közvéleményt, sokan sietnek azokat kritizálni, holott jó középkategóriás szerkentyűkről van szó, ám azokat is, mint minden gépet, karban kell tartani.

Ha az elosztás előtt még az volt a baj, hogy ki kell fizetni a gépet, amennyiben a felhasználónál károsodik – és itt pontosítunk: törésről, eláztatásról, esetleg eladásról van szó, nem szoftverhibáról, valamely applikáció lefagyásáról – akkor most már annak kapcsán szólalnak meg sokan, hogy a táblagépeken nem futtathatók az oktatáshoz szükséges programok, vagy hamar feltelik a tárhely.

Hirdetés
Hirdetés

Igaz, kell némi hozzáértés ahhoz, hogy gondozzák, működőképes állapotban tartsák a gépeket, amelyek rászorulhatnak időnként tárhelytisztításra, és az is előfordul, a kütyük gyártási hiba miatt üzemképtelenek vagy egyes funkcióik nem elérhetők. Előbbi esetben nyilván meg kell keresni egy hozzáértő embert, esetleg az iskolához is lehet fordulni, viszont ha eleve nem működik, akkor visszavihetik, és az iskola kicseréli a gépet egy használhatóra – biztosított Kiss Imre főtanfelügyelő. Meglátása szerint azért sok a kritika, mert egyszerre nagyon nagy mennyiségben kerültek eszközök a lakossághoz, ez pedig valószínűsíti, hogy a hibás is több köztük, holott akár vásárláskor is előfordul, hogy vissza kell vinnünk az árut. Nincs tehát miért mutogatni rájuk, csak mert az államtól vannak: egyrészt nyilván a digitális eszközellátás is pénzfüggő, lehetett volna kétszerannyi pénzért sokkal jobb paraméterekkel rendelkező gépeket biztosítani, de ezeket csupán oktatási célokra szánták, másrészt nem letagadható tény, hogy a gépek segítségére vannak azoknak, akiknek – saját bevallásuk szerint – eddig semmilyen hozzáférésük nem volt az online oktatáshoz.

A tanfelügyelőség által múlt hét végén közzétett kimutatásból kitűnik, a kiosztott gépek közel 2% bizonyul hibásnak: nem működik a mikrofon, a kamera, a hangszóró vagy az akkumulátor. Ezeket a hibákat az Orange társaság – ő nyerte a licitet és biztosította a gépeket – egy speciális procedúra után orvosolja.

A tabletekre egyébként kétéves szavatossági időt ad a gyártó, és ugyanennyi időre ingyenes és korlátlan internetszerződés is van, ami meghosszabbítható, a gépeket tanév végén vissza kell szolgáltatni.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük