Felhívás!

Interneten fűrészelnek!

Interneten fűrészelnek! Külföld

A koronavírus-járvány miatt idén elmaradt a Stihl Timbersports World Championships néven ismert favágó-világbajnokság. Az ősi foglalkozás, a kétkezi munka és a későbbi gépesítő korszerűség elemeit jól ötvöző sportág mozgatói úgy döntöttek, a vb helyett Virtuális Favágó Európa-bajnokságot szerveznek – ez a hivatalos elnevezése.

A szabályzat értelmében a benevezett országok 2020. november 30. és december 10. között megszervezték a nemzeti versenyeiket. A bírói jelenléttel, a koronavírus-járványra és Covid-19 betegség terjedésének megfékezésére vonatkozó szabályok tiszteletben tartásával lezajlott országos bajnokságokat videóra vették, és 2020. december 27-én olyan formában közvetítik interneten, mintha akkor zajlana a viadal, noha a 14 döntősből egyik sem találkozik a másikkal. Ők is hazájukból, illetve tartózkodási helyszíneikről követhetik az “internetes favágást”, a virtuális Európa bajnokságot. Akkreditált nemzetközi zsűri dönt a végső rangsorról. A versenypróbák száma hat, ahogyan a világbajnokságokon is szokásos.

Romániát Ionel Marinita képviseli, ő győzött a Bihar megyei Székelyhídon tartott országos döntőn. A helyszín aligha véletlen, hiszen Székelyhíd a romániai, erdélyi sportfavágás bölcsője, magasan legeredményesebb települése, városa. Az utóbbi évtizedben folyamatosan volt két-három vagy több székelyhídi tagja a romániai favágó-válogatottaknak. Egyik legeredményesebb és legtapasztaltabb sportfavágó a székelyhídi Nagy Botond testnevelő tanár, aki az utóbbi években szövetségi kapitány volt és utánpótlás-képzéssel is foglalkozott.
A legelső Virtuális Favágó Európa-bajnokság december 27-én, vasárnap 15,30 órától követhető többféle internetes elérhetőséggel: YouTube, Facebook, Twitch.tv.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.