Felhívás!

Járványidéző pénzérme készül!

Járványidéző pénzérme készül! Külföld

Az olasz jegybank illetékesei bejelentették, 2021-ben kibocsátják a koronavírus-járványra, a Covid-19 betegségre utaló 2 eurós névértékű pénzérmét.

Nem csak gyűjtőknek szánják, hanem vásárlóeszközként is forgalomba kerül, hiszen hárommilliós példányszámra tervezik. Az érme voltaképpen az orvosok, egészségügyiek hősies, önfeláldozó küzdelmének kíván tisztelegni. A névérték csak az előlapon látható. A hátlap domborműve egy férfi és egy női orvost ábrázol deréktól felfelé, az orvosnő nyakában sztetoszkóp (kézi diagnosztikai, hallgató eszköz) látható, a férfi jegyzettömböt tart a kezében. Alul a 2021-es évszám, felül pedig a köszönetet jelentő “grazie” olasz szó olvasható. Az érme bal oldalára került az egészségügy és Vöröskereszt szervezet egyezményes nemzetközi jele, bal felől egy stilizált szív látható. Az érme előkészítését kommentáló hírforrás megjegyzi, Olaszországban a koronavírus-fertőződés és a Covid-19 betegség szövődményei több mint 250 orvos halálát okozták ez ideig.

Franciaországban már megjelent a koronavírus-járvány elleni küzdelmet idéző 2 eurós pénzérme, de a 310 ezer példány vásárlóeszközként nem került forgalomba, csupán gyűjtőknek szánták.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.