Felhívás!

Nem igazoltak egy helyet

Példátlan eset előtt áll a parlament: elhalasztották egy képviselő megbízásának igazolását, és nagy eséllyel később sem hitelesítik azt. A parlament 1989 utáni történelmében ez lehet az első eset, amikor egy megválasztott képviselő nem foglalhatja el a bársonyszéket.

A botrány onnan indult, hogy a Románok Egységéért Szövetség (AUR) társelnökét, George Simiont kis híján meglincselték Temesváron, amikor fel akart szólalni az 1989-es események (ami Temesváron még forradalom volt) évfordulóján. Azt verték (szinte szó szerint) a fejéhez, hogy Francisc Tobă személyében a párt olyan jelöltet juttatott be a parlamentbe, aki részt vett a temesvári népfelkelés vérbefojtásába.

Anélkül, hogy védelmünkbe vennénk az egykori ezredest, rákérdeztünk Puskás Bálint volt alkotmánybírónál, aki hosszú ideig a szenátus alelnöke volt, hogy milyen okkal lehet megvonni egy megválasztott képviselő mandátumát olyan körülmények között, hogy – sajnos – a forradalom idején elkövetett gyilkosságokért még egyetlen embert sem vontak felelősségre, így Tobă – elvben – ártatlan.

– A képviselőt valóban megilleti az ártatlanság vélelme, ám ez pusztán bűnügyi szempont. A parlament mandátumigazoló bizottsága azonban morális szempontokat is figyelembe vehet. A képviselőnek ugyanis – elvben – feddhetetlennek, tisztességesnek, erkölcsösnek, becsületesnek stb. kellene lennie. Ha ez nem teljesül, a bizottság megtagadhatja a megválasztott képviselő mandátumának igazolását. Ebben az esetben a listán következő képviselő veheti át a megürült helyet – magyarázta Puskás Bálint.

Kérdésre válaszolva a volt szenátor úgy fogalmazott, hogy „abba most ne menjünk belé”, hogyha a fenti kritériumot tényleg komolyan vennék, „hány embert kellene elküldeni a parlamentből”.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.