Felhívás!

Ne szennyezzük a környezetünket!

Ne szennyezzük a környezetünket! Kovászna megye

„Ne szennyezzük a környezetünket! Ha magadra nem is, legalább a gyerekeidre gondolj, amikor a természetbe dobod a mocskodat!” – hangzik el egy-egy környezetszennyezés kapcsán, ám legtöbbször a figyelmeztetés süket fülekre talál. Sepsiszentgyörgyön is.

A sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség keretében működő környezetvédelmi irodát idén a legtöbb alkalommal nem a kirándulóhelyeken hangosan bömbölő zene, duhajkodás, patakban történő autó- vagy szőnyegmosás miatt riasztották, hanem szemetelésért – tudtuk meg Hadnagy Istvántól, a helyi rendőrség vezetőjétől.

– A 0800.800.767-es ingyenes telefonszámon érkező riasztások többsége a mezőkön, erdőszélen, patakok medrébe, egyszóval a természetbe eldobott szemét miatt fut be hozzánk. A Tega Rt. köztisztasági vállalat is jelzi, ha szabálytalanul eldobott, jelentős mennyiségű szemétre bukkannak. Értetlenül állunk a jelenség előtt: sok esetben az utólag azonosított gazda elmondja, ő fizetett ilyen-olyan személyeknek a szemét elszállításáért, ám ez utóbbiak a pénz felvasalása után nem a szemétlerakóba vitték a „rakományt”, hanem a városszélen megszabadultak tőle. Pedig számos hivatalos módja van a hulladékelszállításnak – magyarázta, elismerve, hogy a hulladékkupecek valószínűleg olcsóbban szállítanak, mint a hivatásosok, ez is lehet csábító a lomtalanítóknak.

Egy másik aggasztó jelenség, hogy sepsiszentgyörgyi cégek is kezdték kihordani a hulladékot a természetbe.

– Legutóbb a nyomozások során egy autószerelő műhelyig jutottunk el: nem pár olajos rongyot dobtak el, hanem törött autóalkatrészeket, székeket, ablakokat, karosszéria-elemeket vittek a természetbe (az Olt partjára, városszélre). Bírságoltuk a céget, és a szemét összetakarítási, szakszerű elszállítási díját is törlesztenie kellett – tájékoztatott Hadnagy.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.