Felhívás!

Bezárták, de újranyitnák

Bezárták, de újranyitnák Kovászna megye

Megyénk korábban sem emlékeztetett Monacóra, de mostanra bezárt a legtöbb, az Aquasic Közösségek Közti Társulás által működtetett kezelőközpont. Bár vannak tervek a folytatásra, a kivitelezéssel gondok adódnak.

Többen jelezték, hogy szünetel a tevékenység vagy végleg bezárt az oltszemi, málnásfürdői és bölöni kezelőközpont. A hatolykai mofetta és az előpataki spa működik, utóbbiban viszont jelentősen (kétszeresére) emelték az árakat. A Borvíz Útja projekt által létrehozott fürdők közé tartozik a sugásfürdői is, amely szintén működik, azt azonban a sepsiszentgyörgyi önkormányzat által létrehozott Sepsi Rekreatív cég tartja fenn.

A bezárt központokkal kapcsolatosan Grüman Róbert, a Kovászna megyei önkormányzat alelnöke elmondta: a fürdőket eddig az Aquasic társulás működtette, de nemrégiben átadták a helyi önkormányzatoknak, utólag többet be is zártak. Ennek oka, hogy a létesítmények nem voltak nyereségesek. A befogadóképességüket csak 25-30 főre tervezték, ami súlyos hibának bizonyult, leginkább hétvégén látogatták, nehéz volt fenntartani, kevés bevételt hoztak – mondta Grüman. Hozzátette: most, hogy a vidéki önkormányzatoknak adták át, a polgármesterek keresik a megoldást, hogy belső átszervezéssel gazdaságosan tudják működtetni a jövőben, viszont az átvétel és átszervezés procedúrája hosszabb időt vehet igénybe.

A kirándulók által leginkább kedvelt központ az oltszemi volt, ugyanis a grillezésre is lehetőséget is kínált, valamint lovarda is működik a közelben. Ez a központ is bezárt. Fodor István bodoki polgármester szerint azonban csak ideiglenesen, több szálon is próbálkoznak az újraindítással, reméli, valamelyik sikerül. A legnagyobb gondot az oltszemi spa működtetésénél az jelentette, hogy két fáskazánnal melegítették a vizet a medencékben télen-nyáron, ami jelentős összegbe került, emellett pedig a személyzetet is fizetni kellett. A látogatók számát korlátozta a befogadóképessége, így nem tudták kitermelni a befektetett pénzösszeget, pluszbevételt pedig egyáltalán nem.

Mint mondta, más formában nyitnák meg újra, erre több terv is született. Az egyik, hogy pályázat útján egészítik ki a meglévő központot, létrehoznak egy kinti medencét is, ahová a túltermelt vizet engedik ki. Egy másik terv, hogy bérbe adják a létesítményt olyan cégnek, amely szálláshelyeket, rendezvénytermet is kialakít az épület emeleti részében, ami a község turizmusának is jó tenne.

– Oltszem és Bodok egyre több rendezvénynek, fesztiválnak ad helyet, megnyílt a Mikó-kastély is, így sokkal többen látogatják a környéket, szálláshelyben azonban hiány van. Ezért lenne az egyik legjobb megoldás, ha bérbe vennék, panziórészt is kialakítanának, valamint kempinget építenének a környéken, bővítenék a szolgáltatást – mondta a polgármester.

A Borvíz Útja projekt által létrehozott kezelőközpontok 2011-ben nyíltak meg Háromszéken, elsőként az oltszemi. A központok egyformán voltak kialakítva: hideg- és meleg vizes medencék, szaunák működtek, de felárért kádas fürdőzést, sószobát, masszázst is kérhettek a vendégek.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. június 20., 7:17
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Na itt latszik mennyi kompetens szakember ül poziciokba. Amikor egy ilyen létesitményt terveznek nem csak arra az idöre kell tervezni, amig a pályázat lezárul hanem hosszu távra is. Amikor készitették nem tudtak 3szorzást és 2 összeadást elvégezni, hogy ennyi féröhellyel mennyire lesz fenntarthato. Amikor elindult ez a borviz utja program acsapbol is ez folyt hogy milyen nagyszerű és hogy majd a turizmust mennyire fellenditi. Kiváncsi lennék ez kinek volt a bussinese kigazdagdott meg belöle

 • User
  Dátum: 2019. június 20., 14:03
  ÉRTÉKELÉS: 0

  A szekeret fogták a lovak elé! Nem vették tudomásul a jó magyar szólásmondást,hogy,jobb a sűrű fillér ,mint a ritka forint’ Ezek népi,megfizethető árakksl kéne müködjenek! Példa Kovásznán egy mofettázás 3-4-5 lej ,Hatolykán 8 lej ,amikor 5-8 peccel lehet kezdeni!Miért nem lehetne arányos ára mint a parkolásoknál?1 perc így majdnem 2 lej? Akkor nem mennek a kiváncsiak sem!Nagy az ár-érték különbség…közgazdászati terminus!A másik kétszeresére emeli az.árakat…egy jó anyázásra adván lehetőséget.A karbantartás nem megfelelő ,nem csoda ,hogy pár év után lerobbannak ,álló ,kihasználhatatlan kincs marad.Vajon nem kéne megtanúlni ,hogyan csinálják mások,nem mennék messzire csak Magyarországra.Itt nálunk a kabátot varrják a gombra,nincs egy hosszútávú terv.És a leírtak a cikkben az eredmény…kezdődhet minden előlről,ha kezdődik!