Hirdetés
Hirdetés

Közvetlen megyetanácselnök-választás

Közvetlen megyetanácselnök-választás Kovászna megye

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség nem támogatja, hogy a megyetanács-elnököket közvetlen módon válasszák meg. A választási törvényt június 3-i ülésén rendelettel módosította a kormány.

Hirdetés
Hirdetés
 

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke azt mondja: őt „nem zavarja” a közvetlen választás, de az RMDSZ nevében nem tudja ezt a módszert támogatni.

– Én ettől a módszertől nem tartok, hiszen kétszer is közvetlen választással nyertem el az elnöki posztot. Sőt, voltaképpen sokkal nagyobb legitimitást ad, ha mondjuk százezer ember szavaz rád, mintha harminc tanácsos választ meg. A közvetlen választással az a gond, hogy akkor nagy valószínűséggel lemondhatunk arról, hogy a Szilágyságban, Partiumban, Máramarosban elnöki esélyesünk legyen, de még a Maros megyei tisztség sem biztos, hogy megszerezhető – mondta el a tanácselnök.

A módosítást a miniszterelnök jelentette be. A kabinet úgy módosította az önkormányzati választási törvényt, hogy a megyetanács-elnököket közvetlen szavazással válasszák meg a helyi közösségek. A kormányfő meggyőződését fejezte ki, hogy a megyei tanács elnökének személyéről nem a pártoknak kell dönteniük politikai tárgyalások nyomán, hanem az adott megye állampolgárainak.

Az ellenzék és az államfő bírálta a módosítást. A választási törvény sürgősségi kormányrendelettel történő módosításával valójában a miniszterelnök a Szociáldemokrata Párt „báróinak” tesz engedményt – jelentette ki Klaus Iohannis, aki hozzátette: ezzel a kezdeményezéssel „játék közben változtatják meg a szabályokat.” Nem áll a lábán a kormánynak az az érve, hogy a megyetanács-elnököt a népkell kell megválasztania, mert gyakorlatilag egy megyének nincs népe – érvelt Iohannis.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. június 20., 21:35
    ÉRTÉKELÉS: 4

    De,eggyaltalan ,miert van szukseg a ;megyei tanacsokra; es a prefectusokra es a korulottuk levo eloskodokre?Csak Kovaszna megyebe ez a ket burokrata letesitmeny mennyibe kerul az adofizetoknek?