Felhívás!

Mi lesz a pityókával?

Mi lesz a pityókával? Kovászna megye

Néhány száz hektáron még nem szedték ki a burgonyát, a munkát az egyre kedvezőtlenebb időjárás is késlelteti. A szakemberek úgy vélik, a hét végére lezárható a begyűjtés.

Könczei Csaba azt mondja: bár nem esett sok eső, az egyre hűvösebbre forduló időjárás miatt a föld nehezen szárad ki, munkagéppel sok helyen most sem lehet rámenni a földre. A Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője szerint „kis szerencsével” a héten befejezhető a munka.

– A pityókával beültetett 9800 hektár terület mintegy 3–4 százalékán még a földben van a krumpli. Nem tűnik soknak, de minden gumóért kár volna, ha odaveszne. Még néhány napig viszonylag jó idő lesz, és abban reménykedem, hogy befejezik a szedést. Az idei átlagtermés 24,6 tonna hektáronként, ez már aligha fog változni – mondta el megkeresésünkre Kön­czei, akit éppen akkor értünk utol, amikor kijött egy kukoricatáblából, ahol – mint mondta – „ragadt a sár rendesen a bakancsra”.

A szakember szerint a késést részben az okozta, hogy a gazdáknak az alacsony felvásárlási ár miatt „nem volt sürgős” a pityókaszedés. Megfelelő raktározási lehetőség hiányában sokan a „földbe tartották” a pityókát, abban bízva, hogy „hátha valamicskét felmegy az ára”.

Jelenleg 50 bani körül veszik a föld végén a krumplit, ami „igen szűkön” fedezi a beruházást és az elvégzett munkát, a profit – ebben az árban – nulla, állítja a szakember.

Legfontosabbnak azt látná, hogy a gazdák – akár szövetkezetekbe társulva – megfelelő tárolási kapacitásról gondoskodnának, hogy „ne kelljen akármennyiért eladni a terményt”.

Kovászna megyében, az úgynevezett chips-pityókát is beleszámolva, nagyjából háromszázezer tonna krumplit termelnek évente, ehhez képest a meglévő tároló kapacitás nem haladja meg a százezer tonnát.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. november 12., 7:52
  ÉRTÉKELÉS: 8

  A pályázatok fedezik a “veszteséget”😆
  A kisgazdákat sajnálom, de a nagyokat valahogy nem tudom!!! Legtöbbjük vagyona, kapcsolatai a régi rendszerhez köthetők! Szövetkezetelnök, Téesz elnök, brigádos,szekus…..
  Könczei úr be mert menni a kukoricába? Jó,h a medvék nem hántották meg!

 • User
  Dátum: 2020. november 12., 8:00
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Az állam kéne felpártolja a hazai termelőket olyan formában, hogy először az országban megtermelt burgonyát legyenek kötelesek leszerződni az üzlethálózatok, s csak azután szerződhessenek külföldi pityókára!

 • User
  Dátum: 2020. november 12., 18:52
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Hol vagytok Hunyorka s Ödike, miért nem kampányoltok ,? Tegyetek le vl az asztalra, keressetek pár orosz üzletláncot,. akik meg vesszik a székely termékeket. Havi 4000 euróért valamit mutassatok a képmutatáson kivüll, vagy 4 év múlva ismét meg igéritek ismét igértek