Felhívás!

Mező közepére kikötött „kölcsön” kutyák

Mező közepére kikötött „kölcsön” kutyák Kovászna megye

Ha az illetékesek elmondása szerint nem is bevett szokás Háromszéken, de alkalmanként szemtanúi lehetünk a felelőtlen személyek okozta állatkínzásoknak: korábban sepsiszentgyörgyi állatvédők megyeszékhelyi szemétkukába dobott kiskutyák életét mentették meg, csütörtökön pedig egy gidófalvi fiatal kezdeményezésére vizsgált a rendőrség egy férfit, aki két kutyát a mezőn, a semmi közepén, tűző napra kötött ki, hogy őrizzék a földjét…

Igyártó Nándor gyakran jár a Gidófalva-Angyalos útszakaszon, és már korábban is látta, hogy két kutya van egy éppen munkálkodó traktor körül, de akkor még nem vette észre, hogy a jószágok ki is vannak kötve. Csütörtökön figyelt fel arra, hogy emberfia nincs a környéken, a szegény párák pedig még mindig ott vannak, hőségben, a tűző napon fekszenek a mezőn.

– Odamentem, hogy megnézzem, nem-e szorulnak segítségre, és ekkor vettem észre, hogy földbe leütött botra vannak kikötve. Önkéntes vagyok a sepsiszentgyörgyi Amy állatvédő egyesületnél és segítségükkel, pár telefonhívás után sikerült a rendőrséget is kihívni a helyszínre. Az egyenruhások meghallgatták a panaszt, és a közeli őrsre kísértek, ahol feljelentést írattak, és ígérték, hogy megbüntetik a gazdát. A két kutyát elengedte egy pár, amíg mi az Amy egyesülettel feljelentést tettünk a rendőrségen. Szerencsére a szegény párák állapota, ha nem is jó, de stabil volt. Legyengültek, nehezen tájékozódtak, de éltek, és ez a fontos, hogy az Amy egyesülettel közösen sikerült megmenteni őket – avatott be a részletekbe az állatkínzást egy ismert közösségi oldalon is megosztó Nándor, aki a gazdával is beszélt.

– Igyekeztünk jobb belátásra bírni a férfit még a helyszínen. Ilyeneket mondott, hogy „megnő a kukorica pár nap múlva, és lesz árnyék a kutyáknak, meg, hogy őt miért nem sajnáljuk, mert ő is a tűző napon dolgozik. Mondtuk neki, hogy a kutyáknak vele ellentétben nincs választási lehetőségük. Nem volt agresszív. Szavaiból kiderült, hogy neki eddig ez természetes volt, ám bánja tettét, és az elkövetkezőkben igyekszik megoldani a problémát – összegzett a fiatal, aki figyelemmel kíséri a kutyák helyzetét a napokban is, ugyanis a helyszínelő rendőrök szavaiból az derült ki, hogy a férfi ezután is kiviheti az ebeket a mezőre, de csupán a reggeli és esti órákban, kutyapajta biztosításával, elegendő vízzel, élelmiszerrel ellátva őket.

Bartok Alexandru, a megyei rendőrség szóvivője megerősítette lapunknak, hogy feljelentés született az ügyben. „Kollegáim azonosították a kutyákat kikötő személyt, és hamarosan bírságolják is. Ilyen kihágásért, az eset súlyosságától függően 1–3 ezer lej közötti bírság szabható ki – magyarázta.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. június 17., 7:18
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Az AMY egyesulet-et megkernek , hogy a kovetkezo cikkben keszitsenek egy fenykepet arrol amikor OZSDOLAN a mezon a traktoristak a szenyvizzel mergezik a sancokat! gondolom nem legalis 5.000 kobmeter szenyvizet csak elengedni egy sancban , ahol sok vadalat a hosegben kap egy kis (vizet). a szomjusag oltasara.

  • User
   Dátum: 2019. június 17., 14:37
   ÉRTÉKELÉS: 6

   Ezt a bejelentest tegyek a dsv-nek es a vadaszegyesuletnek….valamint a rendorsegnek….es ha ti ezt tudjatok eddig miert nem kertek segitseget es ha lattak ok miert nem fotoztak le hogy legyen is bizonyitek….nem vagyunk mi magandetektivek es nem ulunk lesben hogy mikor ki onti a szarlevet isten tudja hova

  • User
   Dátum: 2019. június 17., 14:16
   ÉRTÉKELÉS: 5

   Nem akarok en nevtelenul ide bepofazni…en vagyok Pora Kinga az Amy egyesulet egyik alapito tagja….kerdesem azert lenne…ha ezt onok tudtak es tudjak miert is nem kertek eddig segitseget? Miert van az hogy a legtobb felhaboro csak pofazik mindenhova de ennel tobbet nem tesz? Miert nem jelentette mondjuk a Vadasz Egyesuletnek es a Rendorsegnek, miert nem fotozta le es adta at valakinek aki kezdett is volna vele valamit? Konnyu raharitani masokra a problemak megoldasat….miert nem mozditanak valamit masok is? Tolunk ilyen ugyben nem kert segitseget senki….mert ha megtette volna biztos lehet benne hogy itannanezunk es megprobalunk valamit tenni….. ugyhogy amig mindenki csak a pofazasnal marad addig addig had ne kapjunk szemrehanyast azert amirol nem ertesultunk…….es mellesleg lesza****m magasrol a csak pozani tudokat….

   • User
    Dátum: 2019. június 17., 14:28
    ÉRTÉKELÉS: -5

    Látom az állatok barátai az embernek már nem barátai. Hogy írhat olyat egy hölgy, hogy “lesza…m”? És a nevét is kiírja! Meg, hogy pofáznak és ilyenek… Pedig itt nem rónak fel semmit neki, sem az egyesületnek, csak egyszerűen jeleztek egy dolgot, remélve azt, hogy az egyesületnek már van rutinja az eféle dolgok kezlésében. Nincs már lejjebb… Úgy véltem az állatvédők humánus és kulturált emberek, ez az emberi minőségük adja , hogy jótékonykodnak, önkénteskednek. Most már nem vagyok meggyőződve erről.

    • User
     Dátum: 2019. június 17., 15:21
     ÉRTÉKELÉS: 10

     Igen en felvalalom magam azt amit mondok es amit irok….a te hozzasolasod nem segitseg ketes volt hanem szemrehanyo kritika. Leirhattad volna a panaszod az egyesulet oldalara es kerhetted volna jarjunk az ugy utan es tegyunk valamit….es miert nem irhatok vagy mondatom ugy a dolgokat ahogy erzem….ennel csunyabbakat is tudok es ezt is felvallalom…..es ha nem lenne allatkinzas akkor nem lennenek allatvedok sem…es meg sorolhatnank mi miert van tovabb…..egesz nyugodtan valtoztasd a velemenyed arrol amirol jonak latod ettol mi ugyanugy csinaljuk azt amiben hiszunk es azokert akiknek szukseguk van rank