Hirdetés
Hirdetés

Templomot találtak a templom alatt

Templomot találtak a templom alatt Kovászna megye

Az Erdélyi Református Püspökség, a magyar kormány és a megyei tanács támogatásával zajlik a zabolai vártemplom felújítása, ennek apropóján pedig a Székely Nemzeti Múzeum szakemberei végeznek régészeti feltárásokat, melyek nyomán kiderült, hogy a jelenlegi épület alatt egy régi templom húzódik.

Hirdetés
Hirdetés

A feltárást Sztáncsuj Sándor József régész vezeti, két kollégájával, valamint technikusokkal dolgozik a helyszínen. Az ásatást júniusban kezdték meg, és a tervek szerint egy héten belül be is fejezik.

Sztáncsuj Sándor József lapunknak elmondta, a munkájuknak két célja van: az egyik, hogy a régészeti kutatás által eleget tesznek a törvény által előírt követelményeknek (lévén, hogy műemlék templomról van szó, a felújításhoz szükséges procedúra ezt megköveteli). Másrészt a feltárás során építészeti nyomok, leletek kerülnek elő, amelyek abban segítik a kutatókat, hogy jobban megismerhessék a templom történetét.

Megtudtuk, a jelenleg is álló, késő-gótikus templom a 15. század folyamán épülhetett, azonban a feltárás következtében olyan ténnyel is szembesültek a régészek, amire tulajdonképpen számítottak: a helyén már állott egy kisebb, talán a 13-14. században épült templom. Ennek pontos korát nehéz megállapítani, mert szinte teljes egészében elbontották az újabb megépítésekor.

A jelenlegi templom természetesen eredetileg katolikus templomként szolgált, csak később, a 16. század végén, 17. század elején, a protestantizmus elterjedésével lett református. Ekkor átalakítják, többek között elbontják a sekrestyét, a 18–19. században pedig karzatot építenek. Szintén a protestáns időkben került oda a szószék is. A jelenleg is látható gótikus bordák tartókövei arra emlékeztetnek rá, hogy boltozott templom volt.

A feltárás során sírokat is találtak a templom alatt, ugyanis régebb ide temették az egyházi elöljárókat, papokat. A leletek arra engednek következtetni, hogy még az előző templom idejéből is vannak ott sírok, amiket századokkal később, amikor ismét temettek oda egyházi személyeket, megrongáltak a temetkezők.

Ugyancsak a feltárás során kora-középkori, illetve népvándorlás-kori kerámiát is találtak, ami azt igazolhatja, hogy már jóval a templomok építése előtt laktak ott emberek. A zabolai vártemplomnál történő régészeti feltárás leleteit a Székely Nemzeti Múzeumba kerülnek.

Beke Tivadar zabolai lelkipásztor lapunknak elmondta, a templomot teljesen felújítják, míg a várfalat csak részlegesen. A felújítási munkálat részleteire még visszatérünk.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások