Felhívás!

Másfél millió magyar üzenete

Másfél millió magyar üzenete Kovászna megye

Tamás Sándor megyei tanácselnököt is fogadta tegnap Ferenc pápa szokásos szerdai általános audienciáján. A Kovászna megyei tanácselnök másfél millió erdélyi magyar üzenetét vitte a Vatikánba.

Az elmúlt ezer évben mi, erdélyi magyarok megtanultuk, hogy csak úgy maradhatunk meg, csak úgy haladhatunk előre, ha erős a hitünk, és bírja a karunk – nyilatkozta Tamás Sándor, aki Szalai Bélával, az Iconographia Locorum Transsylvaniae című könyv szerzőjével jelentkezett a kihallgatásra. Magyarország vatikáni nagykövetségének támogatásával a két küldött az első sorban kapott helyet, akikkel az audiencia végén szóba áll a pápa.

A kétórás esemény, amelyet XI. Piusz pápa vezetett be, eleinte friss házasok köszöntésére, de később heti programmá fejlődött, a hagyományoknak megfelelően egy elmélkedéssel kezdődött, amelyet hat világnyelvre lefordítottak. A szentatya ezt követőn ment oda a jelenlévő papi csoportokhoz, illetve a kiemelt résztvevőkhöz.

Tamás Sándor megkeresésünkre elmondta: egy percnyi idő áll a meghívottak rendelkezésére néhány szót váltani a pápával. A megyetanácselnök olaszul szólva elmondta: az erdélyi magyarok nagy szeretettel várják Csíksomlyóra, és a pápa áldását kérte.

– Az Szentatya ezt követően kezét felemelve áldást mondott az erdélyi magyarokra – mondta el Tamás Sándor, aki elismerte, „izgult egy kicsit”, hisz mégiscsak a keresztény világ első emberével volt alkalma találkozni és beszélgetni.

A tanácselnök egyébként, a legtöbb öltönyös, nyakkendős résztvevőtől eltérően, székely népviseletben jelent meg a kihallgatáson.

– Arra biztattuk nemzettársainkat, hogy Csíksomlyóra is népviseletbe öltözzenek, így én is ebben jelentem meg az audiencián. Azt gondolom, hogy a népi hagyományok szerint a népviselet a „legünnepibb”– vélekedett Tamás. Tamás Sándor szerint nagyon fontos, hogy „a bukaresti ellenszél dacára”, először lép az ezer éve keresztény Erdély földjére a római pápa.

– Nem kell nekünk bukaresti szűrő, képesek vagyunk mi magunk is elmondani, hogy Szent István óta hívő, keresztény nemzet vagyunk. Hogy békés, szabadságszerető és építő nemzet vagyunk. Az elmúlt ezer évhez hasonlóan továbbra is magyarok akarunk maradni: himnuszunkkal, nemzeti jelképeinkkel, édes anyanyelvünkkel, kultúránkkal, hagyományainkkal, sokszínű népviseleteinkkel, épített örökségünkkel együtt. Szeretjük szülőföldünket, itt akarunk élni, magyarként megmaradni, itt akarunk érvényesülni, fejlődni, sikeresek lenni. Így akarunk hozzájárulni Erdély és Európa fejlődéséhez – mondta el Tamás Sándor. – Azért fogunk imádkozni Csíksomlyón, hogy ne mérjenek bennünket kettős mércével se Romániában, se Európában. Június elsején szülőföldünkért, Erdélyért, a magyar emberekért fogunk imádkozni, megmaradásunkért és jövőbe vetett hitünkért.

A két küldött Szalai Béla a transzilván ikonográfiát bemutató kötetét vitte ajándékba a Szentatyának, a pápa egy-egy rózsafüzért ajándékozott az audiencián résztvevőknek.

Ferenc pápa június 1-jén mutat be szentmisét a csíksomlyói nyeregben.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások