Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Magyarellenesség számokban

Magyarellenesség számokban Kovászna megye

Sajnos tartósan megmaradt a magyarellenesség Romániában, sőt, az utóbbi időben a helyzet rosszabbodott, elsősorban a sport „előretörésének” köszönhetően – jelentette ki Benkő Erika. Az RMDSZ parlamenti képviselője pénteki sajtóértekezletén mutatta be a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat 2018-as évi jelentését.

Hirdetés
Hirdetés

Megmaradt a magyarellenesség Romániában, az erdélyi magyarságot ért jogfosztások, diszkriminációs esetek, a közösséget ért politikai támadások, valamint a nyelvi, közösségi jogok csorbítása tekintetében – szögezte le a Szolgálat tavalyi évre vonatkozó, ötödik jelentésében közölt számok alapján a képviselő.

– Az angol nyelvű jelentés által elsősorban a nemzetközi jogvédő szervezeteket és a romániai politikai képviseleteket tájékoztatjuk az erdélyi magyarság helyzetéről. Fontosnak tartjuk napirenden tartani az erdélyi magyarsággal kapcsolatos kérdéseket és problémákat, ami a nemzetközi szervezeteket és közvéleményt illeti, valamint szeretnénk eloszlatni a román diplomácia azon félrevezető információit, melyek arról szólnak, hogy Románia modellértékűen megoldotta az országban a kisebbségek helyzetét – fogalmazott Benkő Erika.

A szolgálat tavaly 25 esetben nyújtott be feljelentést az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD), tizenegy esetben az Országos Audiovizuális Tanácshoz (CNA), 25 gyűlöletbeszéd esetük volt, 13 etnikai diszkriminációs ügyük, és nyolcszor fordultak a Román Labdarúgó-szövetséghez.

– Összesen 125.750 lejre róttak ki büntetést szervezetünk jelzései, feljelentései nyomán (ebből 16.500 lej pénzbírságot a FRF által). Négy fellebbezés alatt álló, szimbólumhasználattal kapcsolatos per van folyamatban, négy büntetőperben zajlanak a kihallgatások, valamint hat ügyben tettünk feljelentés ismeretlen tettes ellen rongálás miatt – mondta el a szolgálat vezetője. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások