Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Újra fészkelnek a varjak a Józsiásban

Újra fészkelnek a varjak a Józsiásban Kovászna megye

Bár a kézdivásárhelyi önkormányzat zajkeltéssel, majd fanyeséssel is próbálkozott avégett, hogy a Molnár Józsiás parkot megszabadítsa a varjú-kolóniától, nem jártak sikerrel. A madarak ugyanis hihetetlenül gyorsan visszaépítették a fészkeket.

Hirdetés
Hirdetés

Az önkormányzat különleges darut bérelt egy pár napra, amivel sikerült azokat a fákat visszanyesni, amikre a varjak rengeteg fészket raktak. A munka részben eredményesnek mondható, ugyanis a visszanyesett fákra a nagytestű madarak nem raktak fészket, viszont ellepték azokat, ahol nem történt meg a gallyazás.

Péntek délelőtt fülsüketítő károgás fogadott a város legrégebbi zöldövezetében, a madarak eszméletlen tempóban építik a fészkeket, olyan fa is van, amelyen legalább húsz nagyméretű otthont alakítottak ki maguknak. Ez azt jelzi, hogy hamarosan következik a költési időszak, és így a populáció száma többszörösére nőhet, hiszen a csésze alakú fészekbe 4-5 tojást rak a tojó, és a fiókák két-három hét után ki is repülnek a fészekből. A vetési varjak általában 18-19 évig élnek, de néhány példány több mint 20 évet is megél. A torjai úton levő ún. gyerekotthonban, a Bod Péter Tanítóképző udvarán, illetve a tömbházak padlásain is megjelentek a madarak.

A városgazdálkodás most újabb gallyazást tervez, illetve a költési időszak előtt megpróbálják a frissen rakott fészkeket eltávolítani. A vetési varjaktól nem csak Kézdivásárhely szenved, nagyjából minden erdélyi várost óriási számban leptek el. A vetési varjú Romániában is védett.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük