Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Böjte atya: a gyermek a jövőnk záloga

Böjte atya: a gyermek a jövőnk záloga Kovászna megye

Zsúfolásig megtelt tegnap a kantai Szentháromság templom, ahol Böjte Csaba ferences testvér és ft. Varga Béla főesperes kocelebrálásában zajlott a nagymise. Kettős ünnep volt, hiszen megáldották a felújítandó minorita rendház „alapkövét”, illetve az esemény világi részében székely zászlót avattak az egyházi tulajdonban levő ingatlan udvarán.

Hirdetés
Hirdetés

A szertartás elején Böjte testvér jelezte, a szentmisét köszönetként, a rendház felújításáért ajánlja fel, hiszen nagy dolog van készülőben Kézdivásárhelyen, megmentődik és élettel telik meg a céhes város egy patinás épülete. Az atya prédikációja első felében a böjti időszak fontosságára hívta fel a figyelmet, majd gondolatait a gyermekek és azok nevelése köré szőtte.

„Azért gyűltünk össze, hogy egy téglára, egy épületre a jóisten áldását kérjük. Szeretnénk a Teremtő nevében nekiállni, és ezt az épületet, ami annyira fontos Háromszék számára, felújítani, élettel és szeretettel megtölteni. (…) Az életet vállalni, a gyermek mellett dönteni nem magánügy. Többféle család van, a gyermek lehet vérszerinti vagy befogadott, árva gyermek. Többféleképpen válhatunk szülővé, és ha neked Isten nem adott gyermeket, vagy kinőttél abból a korból, akkor is dönthetsz az élet mellett. És azáltal, hogy ezt az iskolát közösen felvállaljuk, felújítjuk a gyermekek számára, hogy oktatási-nevelési központ legyen, azt pont erről szól: az élet, a gyermekek és a holnap mellett döntünk” – mondotta az atya. Hozzátette: úgy érzi, hogy az iskoláink elmentek az oktatás irányába, jóllehet szükség lenne arra is, hogy a kétkezi munkát, szakmát tanuljon a következő generáció. Példaként az építőipart hozta fel, a szakterületen ugyanis az átlagéletkor 45–50 év, tehát szinte teljes mértékben hiányoznak a fiatalok. „Egész lényünket kell képezzük, formáljuk, alakítsuk magunkat. Ezért szeretnénk kézműiparra oktatni ebben az épületben a fiatalokat” – summázott az atya, aki reményét fejezte ki, hogy a Conico Rt.-nek köszönhetően 2020-ban át is adhatják a hatalmas, kb. 3000 négyzetméteres épületet.

A szentmise vége előtt a felújítás egyik fő mozgatórugója, Fejér László szenátor is szólt a jelenlevőkhöz, köszönetét tolmácsolva mindazok számára, akik az elképzelést támogatták, külön kiemelve Böjte testvér szerepét, aki az ötlet felmerülésétől kezdve mellette állt, vállalta az iskola működtetését. Ezután az oltár elé helyezett téglát – amibe a 2019-es évszám van vésve – Böjte Csaba szentelte meg, aki az oltár elé hívta a misén levő gyereket is, hogy áldásban részesítse őket.

 

Székely zászló a rendház udvarán

Hirdetés
Hirdetés

Az ünnepség világi részeként székely zászlót vontak fel a rendház udvarára állított rúdra, a lobogót Fejér László szenátor adományozta. A nagyméretű zászló felvonása előtt Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke szólt a jelenlevőkhöz, párhuzamot vonva a jelképeink, és Böjte Csabának a nemzeti megmaradás érdekében végzett munkája között.

„A magyar történelemből ismert egykori zászlósurak mintájára Böjte Csaba a modernkori zászlósember” – mondotta a háromszéki önkormányzat vezetője.

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. március 25., 8:16
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Ez mind szep volna,ha az egyhaz es Bojte testver nem keverne bele templomi szertartasaiba a politikat. Es fokeppen nem keveredne es lobbizna a nemzetarulo UDMR-nek !

  • User
   Dátum: 2019. március 25., 16:03
   ÉRTÉKELÉS: -3

   Csaba testvér nagyon jól tudja, hogy mit mond és miért mondja. Ha nem hinné amit mond, akkor nem mondaná ! Ezek szerint a hiba az ön készülékében van ! Sajnos, sok a korlátolt és a megmanipulált emberke sorainkban !…