Hirdetés
Hirdetés

Lanyha érdeklődés

1326 embernek fizeti jelenleg a munkaerő-foglalkoztatási hivatal a „stimulenseket”, ennyi vállalkozó és munkavállaló élhet a hátrányos helyzetűek munkába vonását serkentő támogatásokkal – tájékoztatott Kelemen Tibor igazgató idei utolsó sajtótájékoztatóján.

Hirdetés
Hirdetés

A munkanélküli-segélyalapból erre 4,6 millió lejt fizetett ki az idén a hivatal, míg európai pályázatokból 9,36 millió lejt utaltak a 45 éven felülieket, nyugdíjhoz közel állókat, NEET-eket (nem tanuló és nem dolgozó, 25 éven aluli fiatalokat), inasképzésbe bevont személyeket alkalmazó cégeknek, összesen tehát közel 14 millió lejt közvetítettek ki az igénylők fele.

Van még alá nem írt kérelem is, 4 friss végzőst, 11 NEET-et, 10 kora miatt hátrányos helyzetűnek számító személy alkalmazását vállaló cég szerződésének véglegesítésére pénzhiány miatt nem került sor, de Kelemen Tibor igazgató szerint év végéig ez meg fog történni, mert költségvetés-kiegészítésre van ígéretük.

Idén az INTESPO uniós pályázat keretében 1300, képzésből kimaradt és hivatalosan nem dolgozó fiatalt sikerült regisztrálni a hivatalnak potenciális munkavállalóként, ezek egyharmada elhelyezkedett. Általános tendencia, hogy mind kevesebb munkanélküli iratkozik képzésre, tanfolyamra – mondta Kelemen –, idén a tervezett 406 személy helyett csak 266-ot sikerült tanítani. 2015-ben még a nyilvántartottak 20%-a végzett valamilyen szakképesítési vagy készségfejlesztő tanfolyamot, idén viszont már csak 10%-uk.

E lehangoló tények mellett pozitívum az, hogy beindult az inasképzés, főleg szociális szervezeteknek (Diakónia Alapítvány, Vöröskereszt) köszönhetően, amelyek összesen 11 betegápolót tanítanak ki, illetve Kommandón 5 szakács képzése is folyamatban van, és a közeljövőben elárusítókat is keresnek majd.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük