Felhívás!

Lelkük legjava a munkákban

Lelkük legjava a munkákban Kovászna megye

A bőség zavarába keveredhetett mindenki, aki péntek-szombat folyamán betévedt a Székely Mikó Konferenciatermében megrendezett Mesterségek karácsonyi nagyvásárára. Kézdivásárhelyen vásárral egybekötött karácsonyi kiállítás nyílt, Baróton idén is jó hangulatban zajlott a szokásos karácsonyi vásár.

Szentgyörgyön idén is Gál Andrea és Várallyai Réka szervezte meg a korábban a múzeumban meghonosodott, de onnan kiszorult kézműves-vásárt.

Ötvenegy kreatív alkotó pakolta ki portékáját, amelylyel a hölgyek cicomázhatták magukat, férfiak is praktikusan rendezhették dolgaikat, mindenki ápolhatta-szépíthette magát, díszíthette lakását, konyháját. Egy brassói román hölgy rózsából készült termékekkel jött a vásárba, egy fiatal kézdivásárhelyi lány Inizza márkanévvel kínálta újrahasznosított üvegből készített dekorációit, csecsebecséit, míg Csíkszeredából Bumbi hasi-tasikkal és táskákkal jelentkezett be egy árus. Vásár közben szép dallamok zsongtak, a Református Kollégium negyedikesei pásztorjátékokat adtak elő, István Ildikó és barátai énekeltek-zenéltek, Virág Endre tanítványai, a legapróbb lábacskáktól a legnagyobbakig, koptatták a deszkát, végül Benkő Éva és kis tanítványa csavargatta mesébe a vásározókat.

Kiállítás Kézdivásárhelyen

A Felsőháromszéki Kézműves Egyesület vásárral egybekötött karácsonyi kiállítása csütörtökön nyílt meg Kézdivásárhelyen, még ma és holnap, 10 és 16 óra között látogatható az egyesület Ady Endre utcai székhelyén. A megnyitón László Károly egyesületi elnök, keramikus köszöntötte az egybegyűlteket, majd átadta a szót Józsa Irénnek, aki röviden méltatta a kiállítást. „A kézművesség egyszerre gazdasági és kulturális tevékenység, közösségformáló módszer, személyiségformáló, identitásalakító erő”, mondta a tanárnő. Ezt követően a Bod Péter Tanítóképző diákjai karácsonyi dalokat és szavalatokat adtak elő. A kiállítás anyagát olyan kézműves termékek képezik, mint a csuhédíszek, mézeskalácsok, horgolt dísztárgyak, gyöngyből készült ékszerek, gyertyák és népviseletek.

Főzőverseny Baróton

Baróton idén is jó hangulatban zajlott a szokásos karácsonyi vásár, és annyira jó időben, hogy akár húsvéti vásárnak is beillett volna. A vásárosokat csupán a város központ
jában felállított karácsonyfa emlékeztette arra, hogy hamarosan Jézus születését ünnepeljük, és persze a vásári felhozatal, melyre inkább a téli ünnepkör ajándéktárgyai voltak jellemzőek.

A vásárba sokan kilátogattak, a szervezők jótékonysági főzőversenyt is rendeztek, melyre három csapat nevezett be. Sok mindent lehetett kapni ruhaneműktől elkezdve apróbb, helyi kézművesek által készített ajándéktárgyakig, így mindenki kedvére válogathatott angyalfiából. „A vásárról ezúttal is elmondható, hogy sikeres volt, sok résztvevővel, vásárossal és vásárlókkal” – mondták érdeklődésünkre a szervezők.<<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.