Felhívás!

Lábbal tiporják a demokráciát

Lábbal tiporják a demokráciát Kovászna megye

Tegnap a parlament két házának együttes ülésén a kormány felelősséget vállalt az állami költségvetés törvényeiért, valamint a 114-es sürgősségi kormányrendelet „és más jogi normák” módosításáért. Márton Árpád képviselő szerint „jogállamban példátlan”, ami történik.

Az RMDSZ parlamenti képviselője azt mondj: „civilizált országban” nem ismert ehhez hasonló eljárás. Gyakorlatilag az történt, hogy a kormány valamikor csütörtökön, elektronikus formában eljuttatta a képviselőkhöz a költségvetés több ezer oldalas tervezetét (A4-es papír mindkét oldalára nyomtatva kb. hatvan centiméter magas tömbről beszélünk). Módosító javaslatokat hétfőn délelőtt tíz óráig lehetett benyújtani. A kormány 12 órakor kezdődő ülésén, másfél óra alatt „átnézte és áttanulmányozta” a több száz módosító indítványt, és eldöntötte, hogy mit hagy jóvá, és mit utasít el. Ezt követően, az elfogadott javaslatokkal együtt, 16 órakor bemutatták a tervezetet a parlamentbe, vitára gyakorlatilag nincs lehetőség.

– Ha a parlament nem csinál semmit, a tervezet három nap múlva elfogadottnak tekintendő. Három napig lehetőség van arra, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtsanak be. Ha a bizalmatlansági indítvány nem megy át, a tervezet életbe lép. Ha átmegy, megbukik a kormány a tervezettel együtt – magyarázza a képviselő.

Van még az a lehetőség, hogy a költségvetés elfogadásának módját megtámadják az alkotmánybíróságon. Ebben az esetben a törvény mindaddig nem kerülhet az államelnökhöz kihirdetésre, amíg az alkotmánybíróság nem mondott véleményt. Hogy ez mikor lesz, azt nehéz megjósolni, de a korábban felelősségvállalással elfogadott és megtámadott törvénnyel kapcsolatban január 28-ára tűztek ki tárgyalást. Ebben az esetben előfordulhat, hogy a büdzsé később kerül elfogadásra, mintha sima parlamenti vitát kezdeményeztek volna (elvben tehetnek kivételt, és ezt akár néhány napon belül tárgyalhatják – szm.).

Márton Árpád szerint „legalább ennyire aggasztó”, hogy az „agyonmediatizált” 114-es sürgősségi kormányrendelet módosításának „álcája alatt”, beterjesztettek egy „salátatörvényt”, amely több mint harminc pontban olyan más törvényeket módosít, amelyeknek „semmi köze a 114-eshez”. Ezek közé tartozik többek között a veszélyességi pótlék (amit egységesen a minimálbér 25%-ára korlátoznának), vagy a nyugdíj és fizetések halmozásának vitatott kérdése.

– Ripsz-ropsz, minden megfontolás nélkül mindenkire ráhúzzák. A pótlékok nélkül ki fognak ürülni kórházak röntgen-, tüdő-, fertőző-, sürgősségi osztályai. Ha mindenkinek megtiltják a nyugdíj halmozását az állami fizetéssel, akkor tanárok nélkül marad a vidéki iskolák jelentős része, ahol a kis létszám miatt nem jönnek ki teljes katedrák. Emiatt nyugdíjas pedagógusokkal dolgoznak, akik nem fognak lemondani teljes nyugdíjukról, negyed, vagy fél katedrájukra kapott bérükért – példázódott Márton Árpád. <

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. december 24., 8:24
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Komédiás uram, inkább árról szónokolnom, hogy mire költi a bandája az évi 5 millió eurót, amit kapnak! Ott lenne miről siránkozzon, vén gazember

 • User
  Dátum: 2019. december 24., 9:30
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Márton Árpád Csordacheékkal már összenyálazott mindent! Abból a temérdek nyomtatványból gondolom csak 50-100 oldalt kellene elolvasni azoknak akik azért kapják a fizut! Igaz nehéz lesz azoknak akik nem tudnak románul, vagy a SpiruH en szerezték az oklevelet! A nyögdíj és fizu halmozása nem jó dolog, a fiatalság nem érvényesül a sok 60 utáni mamák és papák árnyékában akik 1mást pátyolgatják! Ott van és kell nyugdíjjas pedagógus ahol az igazgató is rég betöltötte a 65 öt a haverok meg totyognak körülötte és sumákolnak a tanfelügyelők segítségével! Olyan is akadt aki gyűlést tartott és megnyugtatta a fiatalabbakat, h márpedig a nyögdíjról is lemondanak, mert az új kormány nem hagyhatja “szakemberek” nélkül a tanügyet, rájuk meg 70!!!éves korukig szükség van!😁
  Hány muki van csak a környéken akik 49 és 54 között született és még mindig főnökök,érdemfizetésekkel holott évek óta nem mutattak fel semmilyen eredményt! Ehez mit szólnak?! Nézzenek szét a megyében és írják össze az olimpikonokat! Falun kevés akad, mert ott sárga buszok fityegtetik a diákot hajnalban el, este haza!😤

 • User
  Dátum: 2019. december 24., 12:19
  ÉRTÉKELÉS: 15

  Alabárdosig felverekedett aktorkám,amig a Iordache segédfőmuftinak a kaftánja alól súgtad a demokráciát
  választóid kárára,addig nem mászhatsz a hordóra szónokolni !

 • User
  Dátum: 2019. december 24., 16:57
  ÉRTÉKELÉS: -7

  Ha már nyolcszor gyalázkodik, váltson stílust, vagy írja egybe az egészet. A józan ész nevében elnézést kérek a kitűnő jogásztól, Márton úrtól, hogy egy …valaki a névtelenség álcája alatt abszolút minden alkalommal, amikor a nevét a Hírmondóban látja, el sem olvassa a cikket, máris szidalmazza. Ez a demokrácia árnyoldala: a diák szidja és bírálja (mi alapján?) a tanárt, a taknyos az idős embert, a…a….

 • User
  Dátum: 2019. december 24., 19:15
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Méghogy nincs demokrácia Rodacsiában!Az államelnök szász,a miniszterelnök magyar/figyelem !Romániában az apa szerint … /a volt miniszerelnökasszony is magyar volt valami Dán Csilla…akkor a pártelnök Dragnea…szláv név…görögök,törökók,arabok ” şi alte nationalitați”.tiszta multikulti.