A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Kérni is meg kell tanulni

Egyre többen felszólalnak itthon is a családon belüli bántalmazások ellen, védelmet kérve az áldozatoknak, illetve elrettentő és hatékony büntetést az elkövetőknek. Chiper Jenică bírósági szóvivőt arról kérdeztük, hányan kértek a tavaly távoltartási végzést erőszakoskodó házastárstól vagy más megfélemlítéstől tartva.
A sepsiszentgyörgyi bíróságon 2016-ban 17, 2017-ben 32 távoltartásra irányuló kérést iktattak, ebből 22 Szentgyörgy városára vonatkozott. Minden esetben nők voltak a kérelmezők, többnyire a kevésbé módos társadalmi rétegekből. Hivatalból ügyvédet is biztosítanak számukra, de ugyanígy a megvádoltnak is, hiszen elképzelhető, hogy rosszindulatból kéri valaki egy ember eltávolítását a közeléből.
A kérések többnyire megalapozottak, mégis két tanúval kell bizonyítania a kérelmezőnek, hogy alapos indokkal kéri a másik fél közeledésének a megakadályozását. Nem minden esetben az élettársak, feleségek a szenvedő felek, előfordul, hogy a gyerek érdekében kéri valaki az apa, nevelőapa távoltartását, de idegen ellen is lehet intézkedni.
A 2003/217-es törvény, amelyet 2015-től idáig már ötször módosítottak, az áldozat védelmében szándékosan elég tág mozgáskeretet biztosít – mondja Chiper Jenică. – Még a saját tulajdonú lakásból is ki lehet tiltani valakit, ha veszélyt jelent valamelyik családtagra.
A bíróság gyorsított procedúrával tárgyalja ezeket az ügyeket, három-négy nap alatt, a végrehajtás azonban a rendőrség illetékességi köre, azaz nekik kell követniük, hogy azok, akik ellen irányul az intézkedés, betartják-e a távoltartási végzést. Nálunk többnyire alkalmazkodnak ehhez a felek – vélekedett Chiper bíró. Ezt megerősítette Nicoleta Tolvai Marin rendőrségi szóvivő is, aki szerint tavaly három esetben szegték meg férjek a távoltartási rendeletet, aminek következménye az volt, hogy bűnügyi eljárást indítottak ellenük. Büntetésük egy hónaptól egy évig terjedő szabadságvesztés lehet. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.