Keressetek és kutassatok!

A hagyományokhoz híven, az elmúlt héten is tudományos ülésszakkal kezdődött a Kovásznán 28. alkalommal megszervezett Körösi Csoma Sándor Napok rendezvénysorozat, mely nagy tudósunk emlékét megőrizni, szellemiségét ébren tartani és munkásságának eredményeit felmutatni hívatott.

A nyitó ülésen Gyerő József személyében a fürdőváros polgármestere is köszöntötte az Őzike Szálló tanácskozótermébe összesereglett szakembereket, akik különböző tudományágak művelőiként ugyan, de mindannyian kötődnek Háromszék híres szülöttéhez. „Az önök munkássága, az értekezleten bemutatásra kerülő tudományos anyag, a téma iránti egyre nagyobb érdeklődés és a szervezők kitartása is bizonyítja, hogy mi nem hagyjuk múltunkat elvenni, mert tudjuk, hogy az magyar jövőnk záloga” – hangsúlyozta az elöljáró.

A továbbiakban a nagy horderejű eseményt egykor megálmodó, útjára indító és a nyelvész nevét viselő egyesület elnökeként szervező Gazda József szólt az egybegyűltekhez. Beszédét Csoma elhíresült „Keressetek és kutassatok” felhívásának idézésével indította, melynek megértését és fontosságának felismerését a tudományos ülésszak résztvevőinek évről évre gyarapodó létszáma is bizonyítja. Ez pedig szerinte bizakodásra ad okot, hiszen az értekezlet eredetünk tisztázását, vagyis a kik vagyunk, és honnan jövünk nagy kérdésének a megválaszolását hivatott elősegíteni.

Csütörtökön és pénteken különböző tematikájú, de szellemiségükben egységes előadások hangzottak el nyelvünk csodálatos felépítéséről és alkotó erejéről, az őstörténet és Csoma kutatás legújabb eredményeiről, a Szent Korona titkairól, népi hagyományainkról, nemi kultúránkról, valamint honfitársainknak a zanglai kolostorban végzett felújítási munkálatairól és pedagógiai tevékenységről. Ezek némelyikéről lapunkban részletesen is be fogunk majd számolni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.