Felhívás!

Kenyérbe esett az EMSZ

Elkezdte gyakorlati működését a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) nemrég kimondott egyesüléséből létrejött Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ). Az MPP és EMNP megyei elnökeiből és egy-egy delegáltjából létrejött megyei koordináló bizottság tegnap tartotta első sajtóértekezletét.

A bizottságban Bálint József (EMNP) és Csáki Attila (MPP – ő tegnap hiányzott), illetve Kol­cza István (EMNP) és Pethő István (MPP) vesz részt. Hasonló, paritásos alapon, minden településen létrehoznak egy koordináló bizottságot, amelynek feladata lesz úgy dolgozni, hogy „látszódjék, hogy szövetségben vannak”. Amit nem tudnak helyben megoldani, abban a megyei bizottság dönt.

– Bármilyen tevékenységnél figyelembe kell venni a partner véleményét, és lehetőség szerint konszenzusos döntést kell hozni – mutatta az „irányt” Bálint József, aki szerint céljuk lefedni a megye magyarlakta vidékeit és mindenekfelett „biztosítani a választás szabadságát” a magyarok számára. Arra törekednek, hogy minden magyarlakta településen saját jelöltet állítsanak, noha a határidő rövid, ennek március elejéig meg kell történnie.

Kolcza István elmondta: a szövetség listája nyitott mindazok számára, akik „tenni és dolgozni akarnak a közösségért”.
Pethő István leszögezte: nem lesz „kizárósdi”, tiszteletben tartják azon MPP-s polgármesterek akaratát, akik négy évvel ezelőtt RMDSZ-támogatással kerültek tisztségbe, és most esetleg „ott maradnának”, minden esetet egyénileg tárgyalnak. Egyelőre „nem tartunk ott”, hogy nevekről beszéljünk, mondta Pethő, aki szerint az igazi összefogásnak a választások után, a munkában kell megvalósulnia. Ahol a magyar-magyar verseny miatt román nyerhet, azokat a településeket külön kezelik – hangzott el.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.