Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Végéhez közeledik az új inkubátorház építése Kézdivásárhelyen

Végéhez közeledik az új inkubátorház építése Kézdivásárhelyen Kovászna megye

Épületszerkezetileg gyakorlatilag teljesen elkészült az információs és kommunikációs technológia területén tevékenykedő kis- és középvállalkozások számára kedvező feltételeket kínáló inkubátorház Kézdivásárhelyen. A létesítményben huszonhat munkaasztalt lehet majd bérelni előnyös áron.

Hirdetés
Hirdetés

Az önkormányzat még 2019-ben nyert finanszírozást az új inkubátorház létrehozására az Európai Unió Regionális Operatív Programján keresztül, a bürokratikus akadályok miatt azonban a munkálatok csak 2023 tavaszán indulhattak el. A szerződés aláírásakor a beruházás költségeit 2,6 millió lejre becsülték, amiből 1,5 millió lejt a fejlesztési ügynökség biztosít, míg a fennmaradó rész az önkormányzatot terheli.

A projekt részeként egy Stadion utcai régi kazánházat alakítottak át 26 személy befogadására alkalmas vállalkozói inkubátorházzá, így a Szabadság utcában levővel együtt két ilyen létesítmény fog működni a céhes városban. Az új inkubátorház az információs és kommunikációs technológia területén dolgozó kis- és középvállalkozásokat kívánja támogatni, kedvező árú helyiségbérlést és a tevékenységükhöz szükséges berendezéseket biztosítva számukra.

Nehézkes az informatikai eszközök beszerzése

Szilveszter Szabolcs kézdivásárhelyi alpolgármestertől megtudtuk, az 532 négyzetméter összterületű létesítmény április végére szinte teljes mértékben elkészült, a kivitelező május végére ígéri a munkálat befejezését. A bútorzat közbeszerzése megtörtént, az informatikai eszközök leszállítására azonban kétszeri próbálkozás után sem sikerült szerződést kötni. „Harmadszor is meg kell hirdessük, és reméljük, hogy ezúttal kapunk megfelelő ajánlatot, mert eddig vagy nem jelentkezett senki, vagy az ajánlat nem felelt meg a feladatfüzetben szereplő közbeszerzési kritériumoknak” – magyarázta az elöljáró.

Mint mondta, az inkubátorházban most induló, vagy már működő kis-és középvállalkozások is helyet kaphatnak, feltétel azonban, hogy a cég Kézdivásárhelyen legyen bejegyezve és alkalmazottai is helybéliek legyenek. Az épületben összesen huszonhat munkaasztal kap helyet, ebből tíz egy nyitott terű irodában, a többi pedig négyesével csoportosítva kisebb irodahelyiségekben.

Egy régi kazánházat alakítottak át vállalkozóbarát épületté. Fotó: Farkas Áron

Az asztalokhoz biztosítják az irodai munkához szükséges eszközöket (számítógép, nyomtató stb.) is. „Teljes mértékben fel lesz szerelve az inkubátorház, csak a tudást és a vállalkozószellemet kell hozza a bérlő” – fogalmazott Szilveszter Szabolcs. Hozzátette, az épületben a bérlők és külső személyek által egyaránt igénybe vehető konferenciaterem is helyet kap, ugyanakkor felszerelt konyha, társalgó, ruhatár és mosdó várja a jövendőbeli bérlőket.

Még az idén szeretnék élettel megtölteni

Az alpolgármester kiemelte, az önkormányzat azt szeretné, ha a létesítmény még az idén működőképessé válna, ezért az épület elkészülte után körbevezetik ott az érdeklődő cégeket és vállalkozókat, hogy azok személyesen is megismerhessék az inkubátorház által nyújtott lehetőségeket.

„Az önkormányzat felvállalta, hogy miután beindul az inkubátorház, különböző képzéseket fog biztosítani az érdeklődők számára, szakemberek segítségével bemutatva a vállalkozások jogi, könyvelőségi és egyéb aspektusait. Tehát a know-how-t is megpróbáljuk biztosítani a vállalkozás elindítása és fenntarthatósága szempontjából” – hangsúlyozta. Hozzátette: az önkormányzat elindított egy IT Kézdi nevű Facebook-csoportot az információs technológiában érdekelt cégek számára, és minden érdeklődőt arra biztatnak, hogy a hatékonyabb kommunikáció érdekében csatlakozzon ehhez.

Az alpolgármester hangsúlyozta, a városvezetés idei prioritásai közé tartozik az inkubátorház körüli tér rendezése is, amely az egyik utolsó, felújítást igénylő terület a tömbháznegyedekben. Az épület elkészülte után teljesen felújítják a játszóteret, a kosárlabdapályát, illetve a parkolókat és a járdákat a környéken.

Fotó: Farkas Áron

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2024. május 3., 0:45
    ÉRTÉKELÉS: 9

    Személy szerint örvendek,hogy új dolgokat hoznak létre,csak egy dolog szomorit el… Még a régi inkubátorház is üresen kongó épület…