Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nyeregbe hívják a székelyeket: indul a 10. Háromszéki Huszártoborzó

Nyeregbe hívják a székelyeket: indul a 10. Háromszéki Huszártoborzó Kovászna megye

Daliás huszárok idézik fel a hadba hívás pillanatait Háromszéken május 4-5. között. A hagyomány- és értékőrzés jegyében létrehozott mozgalom már tíz éve töretlen sikernek örvend, a jubileumi esemény során a bandérium két nap alatt Mikóújfalutól egészen Gidófalváig fog vonulni.

Hirdetés
Hirdetés

Szombaton indítja útjára az idei Háromszéki Huszártoborzót a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület Mikóújfaluban. A szervezők minden magyar katonai hagyományőrzőt, székely lovasembert tárt karokkal várnak a rendezvényre, kérve a résztvevőket, hogy egyenruhában vagy nemzeti viseletben csatlakozzanak a korhű toborzóhoz. „Ugyanakkor meghívjuk Háromszék civil lakosságát, hogy kövesse nyomon csapataink vonulását a kijelölt útvonalon és tapasztalja meg hogyan csalogatták zászlaik alá hadba vonuló huszárjaink és honvédjeink a virtusos, bátor székely regrutákat” – áll az esemény leírásában, amely az órákra lebontott programot is tartalmazza.

A két nap során a lovasok Mikóújfalutól egészen Gidófalváig toboroznak, érintve Málnásfürdőt, Málnást, Oltszemet, Sepsibodokot, Zoltánt és Étfalvát is. Az idei, tízéves jubileumi alkalommal a gidófalvi születésű Czetz János, 1848–49-es forradalom és szabadságharc honvédtábornok hősi emléke előtt is tisztelegnek. A toborzó  a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület szervezésében, közösen a Szilaj Hagyományőrző Egyesülettel és a Nagykürt Fúvós Egyesülettel, a Kovászna Megye Tanácsának és az esemény útvonalába eső háromszéki települések önkormányzatainak fő támogatásával jön létre. A fogadás és elszállásolás zökkenőmentessége végett a szervezők arra kérik a hagyományőrző és további lovas csapatokat, hogy  jelentkezzenek be előzetesen a kérdőív kitöltésével.

Fotó: Kocsis B. János

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük