Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Jól halad a vetés

Jól halad a vetés Kovászna megye

Örömmel jelentem, hogy a mezőn minden a rendes kerékvágásban halad, a vetés és ültetés a megfelelő időben, jó körülmények között zajlik – mondja Könczei Csaba. A Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője szerint a koronavírus-járvány nem hátráltatta a munkálatokat.

Hirdetés
Hirdetés

A szakember azt mondja: a tavaszi kultúrákat gyakorlatilag elvetették, a krumpliültetés a vége fele tart.

– Bár hektárra pontos adataim még nincsenek, de azt mondanám, a tavaszi munkálatokat 90-95 százalékban elvégezték a gazdák. A hátralévő feladatok sincsenek késésben, mindössze arról van szó, hogy a kukorica kicsit érzékenyebb a fagyra, ezért ez mindig legutoljára kerül a földbe, olyankor, amikor már nagyobb hideg nem várható – magyarázza az igazgató.

Gabonából nagyjából a korábbi mennyiséget vetették el, krumplit, miután két egymást követő évben nagyon jó áron lehetett értékesíteni, mintegy ezer hektárral nagyobb területre ültettek. Visszaesett viszont a cukorrépa, mert a botfalusi cukorgyár mindössze 340, a románvásári pedig 460 hektárra szerződött. Ez erősen elmarad a korábbi 2000-2500 hektártól, amit rendszeresen termeltek Háromszéken. Nagy kár – véli Könczei – mert egyrészt az éghajlat ideális a cukorrépa termesztéséhez, másrészt ennek hiánya megbontja a vetésforgót.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. április 21., 12:56
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Érdekes a hozzácsatolt kép…most vetnek vagy aratnak,szednek vagy ültetnek? Nem hiszem ,hogy nem lehetett egy ,a.címnek megfelelő képet lehozni.Egy kertben csinálnak egy 2 méteres szépen kihúzott sort ,bele rakják a pityókát és lefénykepezik.Karácsonykor nem teszünk fel húsveti képeket és fordítva!Ez az igénytelenség jele ,a ‘merge şi aşa’ rossz felfogás/sajnos/.

 • User
  Dátum: 2020. április 21., 16:45
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Miért nem lehetne Székelyföldön létrehozni egy modern cukorgyárat még ha magyarországi befektetéssel is ,mert ott már csak 1 azaz egy cukorgyár létezik ,az is osztrák tulajdonban van.Akkor még Botfaluig sem kéne elvinni a répát ,amelyből minőségileg jobb cukrot lehet gyártani mint ami imporzból származik és cukornádból van.Nem csak a szállodák,wellneszek,panziók,vendéglők ,kávézok stb. Százait kell léttehozni ,hanem termelni,feldolgozni kell nem csak házi készítmény szinten ,de minőségileg kifogáshatatlan legyen .Most ugye felértékelődnek az élelmiszergyártók ,a vendéglátás leállt,sok idő eltelik amig magához tér.

  • User
   Dátum: 2020. április 22., 10:09
   ÉRTÉKELÉS: 8

   A favágóhíd helyett bizony jobb lett volna ,a cukor ára egyre magasabb lesz ,az EU vezette be a.cukorkvótát ,hogy tönkretegye az új csatlakozók cukorgyárait és az importból gyengébb minőségű cukrot árulják bizonyos értdekeket kiszolgálva.