Felhívás!

Virológiai kutatások a Pro-Vitamnál

Virológiai kutatások a Pro-Vitamnál Kovászna megye

1.189.000 lejes költségvetésű kutatásra nyert finanszírozást a Pro-Vitam magánklinika laboratóriuma, illetve kutatója, Fejér Szilárd, amelynek végén egy olyan gyorstesztet kell felmutatni, amellyel egy mintából lesz kimutatható egy személy hepatitiszfertőzése, legyen az B, C vagy Delta vírus által okozott. A kutatáshoz a Román Akadémia Biokémiai Intézetével társultak, és a hétvégén közöltek szerint a 327 pályázó, illetve 47 nyertes által alkotott rangsorban az előkelő 13. helyen állnak.

– A Román Akadémia Biokémiai Intézetével több éve együttműködünk. A finanszírozáson felerészben osztozunk, illetve a magunk részéről még 20%-nyi önrésszel is hozzájárulunk egy olyan gyorsteszt-prototípus kifejlesztéséhez, amely elég érzékeny és specifikus ahhoz, hogy kimutasson egyszerre több hepatitiszvírus-fertőzést, de ne reagáljon másra, esetleges hamis eredményt adva. Természetesen ezeket a tulajdonságokat betegektől levett mintákon kell bizonyítani ahhoz, hogy a prototípus használható legyen a laboratóriumi diagnosztikában – mondta Fejér Szilárd.

Kérdésünkre a kutató elmagyarázta, a kevésbé ismert Delta hepatitisz-vírus tulajdonképpen csak a B-típusúval tud együtt fertőzni, annak lefolyását, májkárosító hatását súlyosbítja, rontva a betegség prognózisát. A Pro-Vitam laboratóriumában ugyanakkor a koronavírus-fertőzöttek által termelt antitestek kimutatására is készülnek egy olcsó és érzékeny laboratóriumi teszttel, amelyhez azonban az egyik hozzávaló, egy fehérje alkotóelem már hetek óta vesztegel Párizsban a vámnál, pedig ha az megérkezne, akár két napon belül nekifoghatnának az elképzelés megvalósításának.

– Félő, hogy ez alatt a várakozási idő alatt károsodik a fehérje, amelyet mínusz 20 fokon kellene tárolni. Egy része vélhetően kárba vész majd, de reméljük, talán elég stabil ahhoz, hogy még fel tudjuk használni.

A laboratórium beszerzett kereskedelmi forgalomban levő, megfelelő érzékenységű antitest-teszteket is, amellyel az új módszert össze lehet majd hasonlítani. A kemiluminiszcenciás módszerrel automata gépen végzett teszteket korlátozott számban a páciensek is igényelhetik, mind az IgM, mind az IgG típusú antitest-teszt (ezek a koronavírus-fertőzöttség különböző stádiumaiban termelődnek) 100 lejbe kerül. Jelenleg mintegy 70 hasonló teszt elvégzésére van lehetősége a Pro-Vitamnak.

A kutató szerint a jelenleg forgalomban levő gyorstesztek megbízhatósága – oxfordi tanulmányok alapján – alig 50%-os, ezért azok egyáltalán nem alkalmasak szűrésre. A tünetmentes fertőzötteknél vagy az enyhe tüneteket mutatóknál ugyanis nem is biztos, hogy kimutatható mennyiségben termelődnek ezek az antitestek, vagy ha igen, akár három hétbe is beletelhet, míg detektálhatóvá válnak, miközben a beteg aktívan fertőzhet. A legújabb kutatási adatok szerint az immunválasz erőssége ugyanis függ a betegség súlyosságától, és még az is lehetséges, hogy úgy esik át egy személy a koronavírus-fertőzésen, hogy nem termel kimutatható mennyiségben antitestet. Így nem zárható ki az újrafertőződés esélye sem. A fertőzésről szerzett ismereteink napról napra változnak. A kutató reméli, hogy a széleskörű RT-PCR és későbbi antitest-tesztelés során nyert értékes adatokkal a csapatuk is hozzájárul a vírus jobb megismeréséhez.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. április 21., 9:48
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Valahogy így! Két kézzel kell ilyenkor fejni az államot! 1,2 millió, ha már az állam adja jobb lett volna a kórháznál felszerelni, hogy az adófizető is élvezze!😎 Ez a csúnya kapitalizmus…….

  • User
   Dátum: 2020. április 21., 21:24
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Ezt nem csak “ugy adjak”, hanem ki kell erdemelni. Tudomanyos alapon, szakertok hozzak a donteseket. Egy ilyen palyazatot honapokkal ezelott akar 1 evvel ezelott meg kellett irni es beadni, mivel idobe telik amig atnezik es elbiraljak. Termeszetesen a korhaz is palyazhat, de nem latom a nevuket sehol, nem egy zart koru verseny volt…