Felhívás!

Jól halad a sofőrtanoncok vizsgáztatása

Tegnapi sajtóértekezletén a prefektus számokkal bizonyította, hogy a 2020-as évhez képest jelentősen, 57-ről 62%-ra nőtt a jogosítványra várók sikerrátája a gyakorlati vizsgákon. Ez azért is értékelendő, mert 2021-ben közel 2000-rel több személy iratkozott a gyakorlati vizsgára, mint az előző évben, de azért is, mert volt lehetősége ennyi embernek levizsgázni a más megyékből idehívott rendőröknek köszönhetően.

A Kovászna megyei rendőrök elégtelen létszáma, az ennek következményeként időről időre másfél-két hónapra felduzzadó várakozási idő gyakorlati vizsga előtt a jogosítványra várók régi problémája. A prefektus lépett ez ügyben, életbe ültetvén Rico Racovita rendőrfelügyelő javaslatát, mely szerint alkalmanként más megyéből kell vizsgáztató személyzetet kölcsönözni. Ezt kezdetben ellenezték a sofőriskolák vezetői, attól félvén, a tanítványaik közül túl sokat „elvágnak” majd a vizsgákon a vendégek. Az idevezényeltek szigorúságától – mint kiderült – alaptalanul tartottak.

Ráduly István prefektus elmondta, a 2021-ben Vaslui, Maros és Bákó megyékből, legutóbb pedig (most januárban) Beszterce-Naszód megyéből idehívott 29 rendőr segítségével a helyiek 965 személyt vizsgáztattak le gyakorlati vezetési ismeretekből (646-an át is mentek), ennek eredményeképpen most ismét két hétre csökkent a várakozási idő. Az éves statisztikákból kitűnik, az elméleti vizsgákon 2020-hoz képest tavaly 16%-kal többen voltak sikeresek, igaz, többen is iratkoztak vizsgára, 8510 helyett 9822-en. A gyakorlati vizsgán pedig, mint már említettük, 57,5-ről 62%-ra nőtt az átmenők aránya, miközben a vizsgára iratkozottak száma is jócskán megugrott, 4786-ról 6554-re (2021-ben). 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.