Felhívás!

Hosszabb lesz a tanév?

Hosszabb lesz a tanév? Kovászna megye

Meghosszabbítaná a tanévet Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter, mivel, mint mondta, Romániában az egyik legrövidebb a tanítási időszak az európai országok között. A tárcavezető rövidebb vakációt szeretne, így később érne véget, és korábban kezdődne a tanév. A diákok és a szülők azonban nem értenek egyet a tervekkel.

A tanügyminiszter szerint a 34 hetes iskolai év az egyik legrövidebb Európában, hiszen 170 napot járnak iskolába a diákok, míg más országokban ez a szám 200 nap vagy annál is több. A diákok és szülők körében azonban többnyire felháborodást váltott ki a tanügyminiszter terve, ugyanis, mint mondták, Romániában ez a lehetőség nem alkalmazható, sőt amúgy is túl sok órájuk van a diákoknak. Kosztándi Kriszta, a Kovászna Megyei Középiskolások Szövetségének (KOVAKÖ) elnöke megkeresésünkre elmondta: a szervezetnek 12 diáktanács a tagja, és dolgoznak egy közös álláspont kidolgozásán ez ügyben.

– Külföldön, ahol hosszabb iskolai tanterv szerint működnek az iskolák, nagyobb hangsúlyt fektetnek arra is, hogy az iskola keretében a diákok különböző extrakurrikuláris tevékenységekben vegyenek részt. Például Svájcban a tanárok arra nevelik a diákokat, hogy a hibázás szükséges a siker eléréséhez, de rengeteg tapasztalatra alkalmas programot is kínálnak: többek között olyan órákat, ahol a diákok megtanulhatnak úszni, főzni, de akár sízni is. Az iskolák a tapasztalatok szerzésére ösztönzik diákjaikat, elküldve őket félévente vagy évente 1–2 alkalommal dolgozni, belelátni egyes munkák hátterébe – mondta a diáklány.

Ugyanakkor, amennyiben megváltozna a hazai oktatási rendszer, akkor a hosszabb tanév sem kínálna ilyen lehetőségeket, a megszokott órák maradnának kevesebb vakációval. Véleménye szerint a diákok hiányolják az olyan órákat, amelyek gyakorlati nevelést biztosítanak, ilyenek például a pénzügyi életről szólók, melyek által megtanítják a tanulókat, miként osszák be a pénzüket. Kosztándi Kriszta úgy látja, ha hosszabb lenne a tanév, az csak plusz terheket róna a diákokra, de semmiképp nem lenne a segítségükre.
A diáktanács-elnökkel egyetértenek a szülők is.

Nagy Erika Márta, az egyik középiskola szülői bizottságának elnöke elmondta, így is nagy teher nehezedik a diákokra, magasak az óraszámok, már az ötödikesek is napi 6–7 órát ülnek az iskolában, azután pedig még legalább 2 órát töltenek el otthon a házi feladatok megoldásával. Nem beszélve a felső tagozatos diákokról, akik a magas óraszám mellett még különórákra is járnak a sikeres vizsgák érdekében.

– Semmiképp nem támogatjuk az iskolai év bővítését, hiszen így is nagyon nehéz. Lehet, hogy itt rövidebb a tanév, de sokkal hosszabb a napi program, és a tananyag is sokkal összetettebb, nehezebb, mint más országokban, nem beszélve arról, hogy itt csak elméleti oktatás folyik, gyakorlat nincs. Nincsenek eleget szabadban a diákok, a feladatok pedig nehezek, hiányzik a kreativitás és a szabad gondolkodás lehetősége a tantárgyak esetében – mondta a szülői bizottság elnöke. A tanügyminiszter ötlete egyelőre csak terv, de ha mégis tervezet lesz belőle, és esetleg elfogadják, a szülők petíciót indítanak ellene – zárta gondolatait Nagy Erika Márta. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. január 26., 9:40
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Svájcot nehogy már egy lapon emlegessük Romániával! Ott megtanítják élni az embereket! Itt is 8-10 évvel ezelőtt még 37 hét iskola volt, azóta már 3 hetet rövidítettek. Az igaz hogy túl sok a tantárgy, de a tananyag minimális. Abban az egyben igaza van itt a diákoknak ,hogy gyakorlati, sportolási lehetőség szinte semmi. Ahhoz hogy hosszabb iskolai év legyen, teljesen át kellene szervezni az egész rendszert, de ez a szülők és diákok hasznára válna.

 • User
  Dátum: 2022. január 26., 9:31
  ÉRTÉKELÉS: 4

  A jelen cik utolso bekezdesevel egyet ertek.Vissza kell terni a 3 trimesztere. Az 1-4 osztaly naponta 8-12, 5-8 osztaly 8-13, 9-12 osztaly 8-14, irodalom,szamtan napi 1 ora, idegen nyelv,biologia, tortenelem, fizika, kemia,foldrajz heti 2 ora, torna napi 1 ora. Mindez az elmeleti iskolakba.

 • User
  Dátum: 2022. január 26., 10:10
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Azt is figyelembe kellene vegye a “draga” oktatasi miniszter urnak, hogy mas orszagokban nem nyomoritjak meg a gyermekeket, 1-2 oraig vannak csak a gyerekek az iskolaba. Oda jutunk lassan, hogy elveszik a sok tananyaggal a gyerekekek gyerekkorat. De nincs mit varni ettol az orszag vezetoitol.

 • User
  Dátum: 2022. január 26., 11:34
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Sok sok gyakorlattal és az életre való felkészítéssel, akar egy hónapot is hosszabbíthatják, de erre ki kell dolgozni egy jó tantervet, ide nem elég egy két törvény, ötletek, laborok és sok sok cég, gyár bevonásával érdekesebbé lehetne tenni az iskolát. Mert ha csak plusz órák, plusz leckék, plusz tanulnivalót hozna ez a megvalósítás akkor hamar kudarcba fullad az egész, nem roborokat, beprogramozott bábukat szeretnénk nevelni, hanem élni akaró es tudó generációt.

 • User
  Dátum: 2022. január 26., 11:24
  ÉRTÉKELÉS: -8

  Csodálkozom, hogy tanár nem szólalt meg, h jajj, a 3 hónap szabadságunk lerövidül.. Ha hosszabb a tanév, lehet lazítani a dolgokat, több idő jut bizonyos dolgokra.. Semmivel sem lesznek terheltebbek a diákok, sőt.
  Csak persze, a tanárok sírnak, mint mindig…

 • User
  Dátum: 2022. január 26., 14:25
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Nem a vakacio hossza-szele a legnagyobb gond , hanem maga a tulzsufolt tanterv! Ameddig ezen nem valtoztatnak , nem lesz hatekony tanulas, tanitas.Minden massal kiserleteznek , csak a dolgok lenyegevel nem. Azt , hogy 3 honapos vakaciojuk van a tanaroknak ,honnan a fenebol szedik? Nem tevesztendo ossze a diakok vakaciojaval! Tessek mar utana nezni , tajekozodni , ilyen emeletes marhasagok allitasa elott!!