Felhívás!

Húzna Uzon, ha hagynák

Húzna Uzon, ha hagynák Kovászna megye

Nem tudta térdre kényszeríteni az uzoni önkormányzatot az őszi költségvetés-kiigazítás, amelynek során nemhogy adott, de 77 ezer lejt leemelt a számlájáról a kormány.

Tizennégy megnyert pályázatával, amely közül kilenc uniós, a megyében az egyik legígéretesebben fejlődő község Uzon. Azaz lehetne, ha a megnyert szerződéseknél a hivatalok nem gátolnák szántszándékkal a munkafolyamatot, sejthetően azzal a szándékkal, hogy elúsztassák a pénzt, mert a kormánynak nem lesz majd, amiből fizetnie a kötelező önrészt.
Ráduly István polgármester lapunknak elmondta, csak a fizetésalapból tudja „leírni” azt az összeget, amit „lenyúlt a kormány”, a pályázati önrészek le vannak kötve, így egyelőre úgy fest a dolog, novemberben lakatot kell tenni a hivatal kapujára. Ennél azonban jobban aggasztja, hogy a megnyert, aláírt szerződéssel rendelkező pályázatoknál már másfél év eltelt a kivitelezési határidőből, a licitre való meghirdetés előtt azonban a Közbeszerzéseket Felügyelő Országos Hatóság, az ANAP négyszer-ötször is visszadobja az iratcsomót, annak ellenére, hogy a finanszírozó Vidékfejlesztési Ügynökség (AFIR) standard dokumentációjával nyújtották be azt. A két intézmény között hiába létezik egy protokoll, az ANAP újabb és újabb, a pályázati procedúrához nem tartozó aktákat kér. Így mire a kivitelezőt megtalálják, alig marad egy szűk év, abban is téli hónapokkal, amikor is lehetetlen elvégezni olyan nagy munkálatokat, mint például a lisznyói és bikfalvi ivóvízhálózat lefektetése, és annak az uzoni vízházzal való összekötése, valamint a községközpontban az utcák aszfaltozása, hogy csak kettőt említsünk a sok leendő fejlesztési terv közül. Ráadásul Bikfalván emiatt késnek meg a 113 B megyei út modernizálásának a befejezésével is, mert a polgármester – gyakorlatiasan gondolkodva – az esővíz-elvezető sáncok ásását a vezetékek lefektetése után képzelte el. Ha nem sikerülne a pályázatokat határidőre kivitelezni, a finanszírozás elúszhat. Ennyi rossz hír után akad egy jó is: bár jelentős, másfél éves csúszással, de befejeződött a bikfalvi kultúrotthon felújítása, jövő héten átveszi a polgármesteri hivatal, és megkezdődik a belakása. Azt egy közösségi-ifjúsági centrumként szeretnék működtetni, tetőterében több kézművesműhelynek nyílik lehetőség tevékenységre, és a polgármester elmondása szerint máris több egyesület jelentkezett, mint amennyinek hely van.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.