Felhívás!

Ritkul a fecskepopuláció

Ritkul a fecskepopuláció Kovászna megye

Kelemen László, a sepsiszentgyörgyi Rara Avis Madártani Egyesület elnöke érdeklődésünkre elmondta, jelenleg – amikor javában zajlik a madarak vonulása – a fecskék visszamaradásával akadnak némi gondok.

Az augusztusban kezdődő, szeptemberre tetőző idei madárvonulás alatt a szakembereknek – a napokban is – többen jelezték, hogy számos fecske második, pótköltésből származó fiókái hátramaradtak.
– Az idei áprilisi szárazság is közrejátszott a jelenségben, mivel a fecskék: sárfészket raknak – és nélkülözhetetlen a víz –, ezért megkéstek a fészekrakással, költéssel. Iparkodtunk népszerűsíteni, hogy a fecske-gyülekezőhelyeken locsoljanak az emberek, így segítsék a kis szárnyasokat, és volt is pozitív példa ilyen akciókra. Elég kényes madarak, hiszen esős, lehűlő időben a táplálkozással akadnak gondjaik, mivel kimondottan repülő rovarokat fogyasztanak. Sajnos – talán az extrém időjárás tükrében is – Háromszéken tetten érhető a fecskepopuláció csökkenése (úgy a parti, füsti, mint a molnárfecske esetében). Jelenleg is számos fióka van még a fészkekben, olya körülmények között, hogy a zöme a fecskéknek már elment – avatott be Kelemen.
A szakember arra biztatja a madárbarátokat, figyeljék a fecskefészkeket, és abban az esetben, ha a szülők a második napon is hiányoznak, nem etetik a kicsinyeiket, akkor értesítsék az egyesületet (a 0722.313.371-es telefonszámon), vagy segítsenek ők maguk a madarakon, ellenkező esetben 2–3 nap alatt éhen pusztulnak a kicsik.
– Hatékonyan, és egyszerűen lehet táplálni a fecskéket macskaeledellel (konzerves, nedves eledellel). Karton dobozban, egy törülközőre kell tenni a fiókákat. A szabadban nem élnék túl a telet – összegzett.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.