Felhívás!

A kézdivásárhelyi fogyasztók figyelmébe

Kézdivásárhelyen a 2014–2016-os időszakban uniós forrásból megvalósított beruházások összértéke 56.293.019 lej, ebből a vízhálózat korszerűsítése és bővítése 1.639.784 lejt tett ki.

Tehát az összberuházás csekély mértékét jelentette az ivóvízvezetékek korszerűsítése. Eszerint a 2014–2016 időszakban uniós támogatással 8,1 km vízvezeték, azaz az 55,5 km-es kézdivásárhelyi ivóvízhálózatnak csupán 14,5%-a valósult meg (egy kis része a régi vezetékek cseréjeként, a többi hálózatbővítésként). A hálózat 53,4%-a, azaz 29,6 km 40 évnél idősebb.

Az uniós beruházást követően az előállított és szállított ivóvíz minősége minden szempontból megfelel a törvényes előírásoknak.

Mivelhogy az európai uniós támogatással megvalósult és a Közüzemek Rt. által lebonyolított beruházásokat megelőző 20 évben nem történt számottevő beruházás a kézdivásárhelyi ivóvízhálózat korszerűsítése céljából, napi rendszerességgel fordulnak elő meghibásodások a város több részén is, melyeket a Közüzemek munkatársai kellőképpen orvosolnak. Itt megjegyzendő, hogy az elmúlt napokban és hetekben tapasztalt meghibásodások egyike sem a nemrég felújított vezetékeken történt, hanem a 40–50 év közötti vas és azbeszt vezetékeken.

Mindaddig, amíg a vezetékek több mint fele a város lakosságának közel felénél idősebb, számítani lehet arra, hogy újabb és újabb meghibásodások jelentkeznek a régi vezetékeken, és a szolgáltatás megszüntetése esetén, a visszakapcsolás után a víz zavaros lehet a régi vezetékekből a nyomás hatására felszabaduló lerakodások végett. Ennek oka a túlméretezett elosztóhálózatban is keresendő, ahol az ivóvíz öntisztulási sebessége jóval kisebb a normálisnál, ez a fő oka a hidraulikai egyensúly megbontásakor felszabaduló-lebegő vasrészecskék által megzavart víz előfordulásának.

A Közüzemek Rt

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. szeptember 19., 7:06
  ÉRTÉKELÉS: 17

  Röviden és magyarán: a kézdivásárhelyi fogyasztók pedig kapják be, mert a vízszolgáltatás és szemételhordás sepsiszentgyörgyi távvezérlésből ennyire futja +a helyi semmit adminisztrálók fizetésére.

 • User
  Dátum: 2018. szeptember 19., 7:52
  ÉRTÉKELÉS: 20

  Ez eleg gyenge magyarazat. Az epitok utcaban tudomasom szerint teljesen kivolt cserelve a vizvezetek, megis masfel ev utan az egesz utcat az elejetol a vegeig feltortek csotores miatt. Sirva neztuk ahogy a frissen felujitott negyed ujra epitoteleppe valt. Azota is 2 havonta torik fel a Bethlen Gabor utcat csorepedes miatt ugyanabban a pontokban.

 • User
  Dátum: 2018. szeptember 19., 8:31
  ÉRTÉKELÉS: 18

  Tisztelt Kozuzemek RT,
  Egyszoval ezt is megmagyaraztak es fenntartottak azt is hogy tovabb is igy fog lenni. Meghibasodasok, stb stb.
  A 2015-os polgarmester nyilatkozatabol idezek: “Köszönöm a kézdivásárhelyiek türelmét. Sok nehézség és rengeteg bosszúság után befejeződött a víz- és csatornarendszer felújítása Kézdivásárhelyen”, ami 12,1 km vizvezetek csereltek ki. Onok szerint 8,1 km. Tehat mi tortent a 4 km vizvezetekkel? Ki hazudik?
  A polgarmester a lakossag turelmet is megkoszonte, ugy latszik hiaba, a turelem sajnos elfogyott, tekintettel a Kozuzemek RT, degenerált, agykárosúlt vezetosege miatt. Tudom, nem az ok hibajuk, ok mindent jol csinalnak, ennek a bizonyiteka a fenti kozlemeny.
  Azt is figyelmebe ajanlom mindenkinek hogy a 2015-os munkalatok utan a viz szolgaltatatast dragitottak, aminek a jelenlegi helyzet szerint indokolatlan. Jeleneleg azon a szintre emeltek a frusztraciomat hogy a szerzodest elemezzem, amit alairtam, es jogi eljarasokat keressek azert hogy ne fizessem mint a katonatiszt a jelenlegi szolgaltatasokat.
  Idiota tarsasag!!!

 • User
  Dátum: 2018. szeptember 19., 8:39
  ÉRTÉKELÉS: 15

  mikor kezdik feltorni az uj aszfaltreteget? 🙂 csak mert mar ideje lenne… a jolmegszokott vezetosegnek a politikaja, minel hamarabb menjen ki a garanciabol a silany minosegu aszfalt…

 • User
  Dátum: 2018. szeptember 19., 10:02
  ÉRTÉKELÉS: 30

  Kérem én egy fizető polgár kinek a számlájára fel van tüntetve a “diferenta apa” és persze a lakásomban van víz óra amit nagyon rendesen és pontosan a hölgy olvassa is,ki jön 10 köbméter akkor minek kell én 12 köbmétert fizessek? Minek kell az új mosógépet már másodszor szervizeltessem ha olyan minőségi víz folyik a csapból? A családomnak miért kell magyarázkodjon a feleségem,hogy ma nem tudott főzni mivel reggeltől iszapos víz folyik a csapból? A kazánról ne is beszéljek! Itt a nyakunkon a tél emberek és a fűtés rendszert nem lehet még a legolcsóbb 5 literes üzletben vásárolt vízből feltölteni. És,hogy az uniós szabványoknak megfelelő minőségű víz folyik… tehát a PH mértéke az eget veri kedves Közüzemek RT. Menjetek már a búsba az egészen,egy irodába be vagytok ülve 4-en és nagy csámcsogva fogadjátok az embereket addig ilyen aberált hülye magyarázatokat ne adjatok ennek a népnek! Az a baj,hogy senki nincs konkurencia,mert akkor házról házra járva sirnátok,hogy maradjanak meg a fogyasztótok! Hja és nem utolsó sorban én pont leszarom,hogy ti nektek normális, az hogy iszapot folyattok,mert az nincs a szerződésben(ugye?-csak fizess paraszt!!!) mivel ti is szartok ránk,hogy miből kaparjuk elé a pénzt a számlára!!! Sültelen majom banda az egész!!!

 • User
  Dátum: 2018. szeptember 19., 15:17
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Kézdivásárhelyen mostanában a csapból vagy iszaplé folyik vagy el van zárva a víz. Meddig lehet ezt kibírni. Pedig fizetünk becsületesen. Minden számlánk közül a vízszámla a legdrágább. Vízóránk van de minden hónapban még ránk sóznak még 3-4köbmétert. Nem elég,hogy a plusz vizet fizessük ,de az el nem használt víz csatornázási költségeit is ki kell fizetni.

 • User
  Dátum: 2018. szeptember 19., 16:10
  ÉRTÉKELÉS: 19

  Es az aszfaltutat meg a jardakat ki fogja utanatok megjavitani? Szegyen ahogy ez a varos kinez. Es mondd nagyokos,vagy talan szolitsalak nagy rablonak,ha a kozeljovoben is ugyanilyen problemakkal fogtok kuszkodni,akkor az utolso vizszamlaval miert fenyegetoztok,hogy ahol 130 napon belul nem alakitanak a tombhazlakok lakobizottsagot ott a vizet elzarjatok? Egyszer becsuletes es megszakitas nelkuli vizszolgaltatast kerunk,majd azutan lehet szo lakobizottsagokrol.Es a csorepedesekbol honapok ota folydogalo vizet ki fogja megfizetni? Nagy a gyanum,hogy amig a lakossag egyszerre ratok nem ront es a pofatokba nem ver,addig itt valtozas nem lessz!

 • User
  Dátum: 2018. szeptember 19., 18:40
  ÉRTÉKELÉS: 14

  A gond ott kezdodik hogy harom tagu csald tobb vizet fizetek mint villanyt.Ebben az evben felere kellett volna csokkenjen a viz ara,mert az iden volt boven belole.Ha valahol Afrikaba kernek ennyit egy kobmeterert az meg belefer,de itt…es nembeszelve a pluszrol…mi a roszsebert kell vizora????Ezek utan ugy a villanynal meg a gaznal is tehetnek pluszot mert,,torvenyes,,Ezek az embernek mondott oslenyek tudnak meg tukorbe nezni???Bele tud nezni meg a gyereke szemebe es azt mondja ,tarcsd be fiam a ,,10 parancsolatot??,,netan ot nem igy neveltek????

 • User
  Dátum: 2018. szeptember 20., 8:43
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Ez a felújítás nektek mikor a vezetékek több mint fele 40 évnél idősebb? Akkor nincs mit várni a viznyomás ezután is szét fogja törni az egészet . Ez nem felújított rendszer az biztos . Mit ér a rendszer ha a vezetékek nem voltak kicserélve egészen ? Most látszik a szakszerű munka eredménye. Ti pedig magyarázzátok a megmagyarázhatatlant .