Felhívás!

Háromszéken is sok a beteg

Az Országos Közegészségügyi Intézet szűrőprogramot indít a kardiovaszkuláris rizikófaktorokkal rendelkezők számára, ugyanis a betegségekkel összefüggő halálesetek aránya Romániában háromszor magasabb, mint az Európai Unió többi államában.

A helyzet Kovászna megyében is súlyos, szív- és érrendszeri megbetegedés következtében hunytak el legtöbben az elmúlt években. A háziorvosok nyilvántartásában szereplő szív- és érrendszeri betegségekkel küzdő személyek száma évről évre nő, 2016-ban 45.075 személyt szerepelt, tavaly pedig már 46.751 beteg. A különböző szívbetegségekben elhunyt személy száma nem nőtt az elmúlt években, viszont így is magas – áll a megyei közegészségügy kimutatásában.

Kardiovaszkuláris betegségben 2016-ban 1465-en hunytak el Háromszéken, 2018-ban 1545-en, míg tavaly 812 személy. A különböző érrendszeri betegségek egyik legfőbb oka az egészségtelen táplálkozás és az elhízás. Az orvosi rendelők jegyzik a túlsúlyos személyek számát is, tavaly 4806 kórosan elhízott személyt jegyeztek a megyében.

A szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorainak szűrése – helyes táplálkozással, fizikai aktivitással, és a dohányzás mellőzésével – megakadályozhatja a szívinfarktus és a stroke kialakulását, és segíthet megőrizni a szív fiatalságát. Ezért is fontos az országos szűrővizsgálat bevezetése – vélik a szakemberek. Az országos programnak a tervek szerint több mint 165.000 kedvezményezettje lesz, akiknek legalább fele a veszélyeztetett kategóriákba tartozik. A program gyakorlatba ültetésében 900 szakember fog részt venni, akik a nagyobb hatékonyság érdekében szakirányú képzésen vesznek részt.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. október 29., 8:52
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Az orvosi társadalom a gyógyszermaffia meghoszabított keze,a legtöbb orvosnak fogalma sincs erről…az összes orvosi egyetem a kezükben a gyógyszermaffia kezében…