Felhívás!

Nem szünetel az ellátás

Miután múlt hét csütörtökén írtunk arról, hogy felütötte a fejét a Covid19-járvány a sepsiszentgyörgyi Zathureczky Berta idősotthonban, tegnap már arról tájékoztatott Klárik Mária igazgatónő, hogy az alkalmazottak kétharmada karanténba került, mert pozitív teszteredményeik lettek, és hét idős is koronavírusos. A bajban az a szerencse, hogy minden fertőzött tünetmentes.

Hétfőn a tizenkilenc alkalmazottból tizenöt pozitív lett, négy ápolóból, három szakácsból egy-egy maradt, a négy asszisztensnőből kettő, az adminisztratív osztály kiesett. Maradt az igazgatónő, két takarító, két kapus, egy szakács, a szakszemélyzetből két asszisztens és egy ápoló. Ennyi embernek kell biztosítani a központban a teljes ellátást.

Klárik Mária nem érti, hogy fordulhatott elő ilyen tömeges fertőzés, miután hónapokig sikerült távol tartani a vírust az otthontól.

– Egész nap fertőtlenítünk, be vannak öltözve az alkalmazottak védőruhába, nem tudom, mi történt. Mivel senkinek nincs tünete, még az időseknek sem, kértem a közegészségügyieket, hogy teszteljenek újra, de ez nem történt meg – mondta.

Az igazgatónő a szinte kilátástalan helyzetben a polgármestertől kért segítséget, így a Szociális Támogatási Igazgatóságtól két asszisztenst átirányítottak a központba, illetve egy konyhai segédet is, de az új embereknek meg kell ismerniük a rendszert, a szabályokat, mielőtt hatékonyan dolgozhatnak. Az ápolók sose dolgoztak idősekkel, tegnap ismerkedtek az új követelményekkel.

Önkénteseik által nyújt segédkezet a 28 bentlakó ellátásához a Diakónia Keresztyén Alapítvány és a Vöröskereszt helyi szervezete, de a következő két hét lassan fog eltelni az otthonban.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások